10.09.2009.

Novi Volvo C30

Novi Volvo C30 iznova se ističe svojim dizajnom te pokazuje puni potencijal i osobnost. To je vidljivo već pri prvom pogledu na novi samouvjereni dizajn prednjeg dijela, a potkrijepljeno je širokom ponudom dodatnih opcija u koje je uključen i atraktivni komplet za stilsko uljepšavanje modela.

novi volvo c30

C30 je najrazigraniji i najspontaniji Volvo model. Namijenjen je kupcima koji većinu vremena provode za upravljačem u gradskom okruženju te koji imaju visoke zahtjeve kada je u pitanju dizajn, vozne karakteristike i osobnost njihovog automobila. Volvo C30 može se konfigurirati u gotovo neograničenom broju inačica zahvaljujući bogatoj ponudi motora, dizajnerskih detalja i razina opreme. Tako i novi C30, koji debitira na sajmu automobila u Frankfurtu nudi više opcija nego ikada prije.

„Od svoje premijere 2006. godine, Volvo C30 je postao izuzetno cijenjen zbog svog jedinstvenog izgleda. To se posebno odnosi na stražnji dio. S novim prednjim dijelom čini se kao da je konačno sve „sjelo na mjesto“ te da je individualnost automobila podignuta na potpuno viši nivo“ - ističe Daniel Backman, Product Manager za novi Volvo C30. „Novi eksterijer savršeno odgovara načinu na koji se vozi C30 - natjecateljski, izravno i s čvrsto izraženim stavom“ – napominje Backman.

novi volvo c30

Bitne promjene eksterijera
Osvježenje Volva C30 bilo je obuhvatnije nego što je to uobičajeno kod Volvo modela. Kompletan prednji dio je redizajniran kako bi C30 dobio novi radikalan izgled te se na taj način odvojio od modela S40 i V50. „Integriranjem veće dubine u dizajnerski jezik, prednji dio je postao dramatičniji i ekspresivniji. U skladu s novim linijama prednjeg odbojnika i nova prednja svjetla pojačavaju osjećaj dinamike i sportskih mogućnosti“ - napominje Fedde Talsma, glavni dizajner eksterijera Volvo automobila.

U središtu prednjeg dijela ističe se novi veći tvornički logotip, kao i kod ostalih Volvo modela. Usisnik zraka također je narastao i sličan je onom na modelu XC60. Maska hladnjaka s druge strane ima novi stil, svojstven samo ovom automobilu. „To da je C30 unaprijedio svoj vizualni nastup i samouvjerenost potpuno je u skladu s dizajnerskom Volvo strategijom. Istovremeno, C30 ima jedinstven izražaj. Nova saćasta rešetka, na primjer, znači da će C30 biti automatski prepoznatljiv u retrovizoru vozila ispred vas“ - pridodaje Fedde Talsma.

novi volvo c30

Iako su se najveće dizajnerske promjene dogodile na prednjem dijelu, stražnji je dio također dobio nove linije i detalje. Konture su valovitije i dinamičnije od prethodnika. Crni plastični paneli zamijenjeni su onim u istoj ili nešto drugačijoj boji karoserije, kako bi se automobil vizualno više približio cesti.

Ostale novosti u eksterijeru Volva C30:
- Elegantna, trendovska nova boja karoserije - Orange Flame Metallic,
- Istaknut završetak ispušnog sustava na T5 i D5 modelima,
- Dvije nove vrste naplataka - po prvi put dostupni i u bijeloj boji,
- Pet boja donjeg dijela karoserije

Odgovarajuće promjene u interijeru
Novi C30 nudi i čitav niz novih opcija interijera. Između ostalog, tu je nova kolor kombinacija poznata kao Espresso/Blond, koju čini tamni gornji dio i plavi donji dio. Plavi ton je negdje između sive i bež boje te je odraz dizajnerske tradicije Skandinavije. Ova kombinacija interijera omogućava integraciju živih boja sjedala (narančaste, zelene i plave). „Svjesni smo da veliki broj, gotovo polovica kupaca modela C30, želi detaljan izbor uređenja interijera. Oni žele sami odlučiti kako će izgledati unutrašnjost njihovog automobila i ne zanimaju ih gotovi paketi. Novi C30 nudi im bogat izbor svježih modernih stilskih dodataka u pogledu boja i materijala,“- objašnjava Maria Uggla, glavni dizajner za boje i opremu u Volvo Cars.

novi volvo c30

„Fokusirali smo se i na to da kupcima olakšamo podudaranje vanjskih dizajnerskih elemenata s opremom u unutrašnjosti na jedan atraktivan način, nešto što ponajbolje omogućava nova Espresso/Blond kolor kombinacija“ - nastavlja Maria Uggla.

Nova središnja konzola
Prepoznatljiva središnja Volvo konzola već je dostupna u brojnim inovativnim varijantama. Sada je tu i nova opcija Oyster Burst Déco. Ova dizajnerska tema inspirirana je teksturom klasičnih švedskih Hagström gitara, koje su svjetsku slavu postigle u rukama Elsvisa Presleya. Prepoznatljiv suptilni prelazak iz svijetle u tamnu te opet u svijetlu nijansu, sada je dostupan i na centralnoj konzoli Volva C30.

Novi ekspresivni komplet za stilsko uljepšavanje
Volvo C30 zadovoljava zahtjeve kupaca s izraženijim dizajnerskim ukusom. Novi mladenački nastrojen komplet za stilsko uljepšavanje daje ovom automobilu izraženiji nastup i naglašen stav. Komplet uključuje karakteristične obrube svjetala za maglu, prednje, bočne i stražnje spojlere, dok je za D5 i T5 modele u ponudi i 90 mm završetak ispušne cijevi od nehrđajučeg čelika, kako bi se naglasile mogućnosti ovih motora. Vanjski detalji upotpunjeni s detaljima interijera, kao što su aluminijska centralna konzola i obloge vrata koje fomiraju kartu svijeta te time naglašavaju istraživački karakter modela.

Novo sportsko podvozje s izvrsnim karakteristikama
Novo opcionalno sportsko podvozje za C30 osjetno je čvršće i naglašenijih mogućnosti od prethodnog. Upravljanje je preciznije, omjer prijenosa upravljača je niži i nudi 10% brži odziv kotača na komande vozača. Tvrdoća opruga povećana je za cijelih 30% kako bi se povećala stabilnost vozila prilikom dinamičnije vožnje. Tvrđi su i amortizeri te stabilizatori kako bi se smanjilo naginjanje vozila u zavojima. Novo sportsko podvozje dostupno je u svim verzijama C30, osim 1.6D DRIVe

novi volvo c30

Pogonski motori - značajna sloboda izbora
Novo sportsko podvozje može biti kombinirano sa širokom lepezom pogonskih agregata, od eksplozivnih benzinaca do štedljivih dizelaša.

C30 DRIVe sa start/stop funkcijom
Od proljeća 2009. godine Volvo C30 1.6D DRIVe dostupan je s naprednom start/stop funkcijom koja gasi motor kada automobil stoji u mjestu, primjerice na semaforu ili u koloni. To smanjuje prosječnu potrošnju goriva na samo 3,9 litre na 100 prijeđenih kilometara, dok emisija ugljičnog dioksida iznosi samo 104 g/km, što je najniži rezultat u segmentu kojem C30 pripada.

Ponuda motora
Volvo C30 dostupan je sa sljedećim benzinskim i dizelskim motorima. Potrošnja goriva i emisija ugljičnog dioksida odnose se na verziju s ručnim mjenjačem u kombiniranom načinu vožnje.

Kratke informacije o motorima
- Svi motori izuzetno su kompaktni, ugrađeni poprečno radi što veće sigurnosti i maksimalne ponude prostora u unutrašnjosti,
- Turbo tehnologija ubrizgavanja koristi se kod T5 benzinca i svih dizelskih motora u cilju što boljih performansi,
- Šeststupanjski ručni mjenjač dostupan je kod T5, D5 i 2.0D motora,
- Petstupanjski Geartronic automatski mjenjač dostupan je kod petcilindarskih benzinskih i dizelskih motora,
- Šeststupanjski Powershift automatski mjenjač dostupan je kod 2.0 litarskog dizelskog i 2.0 litarskog benzinskog motora,
- Filtar čestica standard je na svim dizelskim motorima,
- 1.6 DRIVe sa start/stop funkcijom ima ekstemno nisku potrošnju - 3,9 l / 100 km.

novi volvo c30

Nekoliko činjenica o novom C30
- Novi C30 dostupan je u kombinaciji s 13 karoserijskih boja i donjim spojlerima u pet različitih boja. Sve zajedno čini 49 kombinacija karoserijskih boja,
- S dodatkom 11 različitih aluminijskih naplataka broj opcija unikatnog vanjskog uređenja iznosi 529
- 27 presvlaka za sjedala broj kombinacija unikatnog uređenja diže na 14.553,
- Četiri dekora centralne konzole dižu broj kombinacija na 58.212,
- Dodatak stražnjeg spojlera, udvostručuje broj kombinacija na 116.424,
- Kupci mogu naručiti i krovni otvor, što broj kombinacija penje na 232.848,
- Novi C30 je dostupan sa 11 različitih pogonskih opcija što čini 2.561.328 kombinacija,
- Uza sve to, Volvo C30 može biti opremljen s tri različita audio sustava, brojnim sigurnosnim opcijama, pomoći pri parkiranju, Bluetooth i sličnim opcijama za zadovoljavanje svih želja kupaca.

Sve u svemu na raspolaganju je toliko jedinstvenih varijanti te stoga Volvo procjenjuje da kada bi svaka osoba u Velikoj Britaniji (njih blizu 60 milijuna) naručila Volvo C30, ne bi postojala dva ista automobila.

video clip
: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club