18.09.2009.

Novi Volvo C30 - rekordno niska emisija CO2 od 99 g/km

Volvo je konačno nadišao čarobnu granicu emisije ugljičnog dioksida od 100 g/km. Novi Volvo C30 DRIVe, predstavljen na sajmu automobila u Frankfurtu, zahvaljujući Start/Stop tehnologiji prosječno troši samo 3,8 litre dizela na 100 km i emitira samo 99 grama ugljičnog dioksida po prijeđenom kilometru.

„Ovo postignuće smješta nas među apsolutnu elitu kada je u pitanju razina emisije ugljičnog dioksida“ - napominje Peter Ewerstrand zadužen za problematiku emisija ugljičnog dioksida u Volvo korporaciji. Od proljeća ove godine na tržištu je Volvo C30 s 1.6 D DRIVe pogonom i opremom, dostupan s naprednom Start/Stop funkcijom, koja isključuje motor kada je automobil u stanju mirovanja, primjerice na semaforu ili u koloni. Ovaj sustav u suradnji s brojnim poboljšanjima na motoru donio je ovom automobilu izuzetno nisku emisiju ugljičnog dioksida od 104 g/km. Ipak, samo nekoliko mjeseci kasnije stiže novo poboljšanje.

„Po prvi put u povijesti Volva imamo automobil koji ispušta samo 99 g/km ugljičnog dioksida“ - naglašava Peter Ewerstrand. „U našoj namjeri da postignemo ovaj uspjeh nismo niti jedan kamen ostavili neprevrnut, a rezultat je izvanredan“ - dodaje on. Novi Volvo C30 DRIVe sa Start/Stop funkcijom sposoban je s jednim rezervoarom od 52 litre prijeći čak 1380 kilometara. Na tržištu će se pojaviti krajem ove godine.

novi volvo c30

Ovako niska potrošnja goriva i niska emisija CO2 nisu jedine novosti koje je Volvo C30 donio u Frankfurt. Kompletan automobil prošao je opsežno obnavljanje. Prednji dio potpuno je nov i nudi radikalan nastup te izraženu osobnost čime se jasno distancira od modela S40 i V50. Nova maska hladnjaka sa većim logotipom tvrtke, identična je ostalim Volvo modelima. Usisnici zraka također su porasli te snažno podsjećaju na model XC60.

: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club