26.05.2011.

35 godina Volkswagen Golf dizela

Samo dvije godine nakon što je Golf 1974. iznova definirao klasu kompaktnih vozila, uslijedila je već sljedeća prekretnica. 1976. godine Volkswagen je naime s novim Golfom D revolucionirao dizelski princip: dizel se sada po prvi puta istaknuo i u pogledu dinamike.

golf

Postojao je dobar razlog zašto je dizelska tehnika do dolaska Golfa dizela u rujnu 1976. godine bila ograničena prije svega na teretna vozila, traktore i druga gospodarska vozila – dok se kod osobnih vozila zbog nižih vrijednosti potrošnje i dugotrajnosti u većem opsegu koristila gotovo samo za taksi vozila. Dizel je do tog datuma bio sinonim tromosti, flegmatičnosti i sporosti.

golf

I odjednom se sve promijenilo: s plasiranjem Golfa D na tržište dizel je neočekivano postao dinamičan, temperamentan, a poprimio je čak i sportske karakteristike. Motor sa samopaljenjem s obujmom od samo 1471 ccm i snagom od 37 kW/50 KS vrtio se u Golfu D do 5000 o/min – skoro kao benzinac. Agregat je za 19 sekundi mogao ubrzati vozilo od 0 do 100 km/h i omogućiti maksimalnu brzinu od 141 km/h. Čak i u usporedbi s benzinskim motorom to su bile iznimne vrijednosti. Sklonost ka visokim okretajima imala je razlog: dizelski pogon u Golfu D bazirao se na pouzdanom benzinskom motoru prototipa EA 827. Blok je strukturno pojačan samo u nekim područjima te je dobio druge klipove i izmijenjenu glavu cilindra za postupak ubrizgavanja u vrtložnu komoru. Umjesto razdjelnika paljenja korištena je vakuumska pumpa za pojačivač sile kočenja.

Pri tome je dizel zadržao svoje urođene vrline poput skromnosti i robusnosti kombinirane s tokom zakretnog momenta koji je tipičan za dizelske motore (82 Nm pri 3000 o/min). S prosječnom normiranom potrošnjom od samo 6,5 l/100 km Golf D je bio najštedljivije osobno dizelsko vozilo svoga vremena. Nekoliko desetaka tisuća primjeraka imalo je priliku od ovoga trenutka dokazati svoju dugotrajnost u svakodnevici kao službena vozila – između ostalog i kod njemačke logističke grupacije Deutsche Post.

golf

Golf dizel je i privatnim vozačima pružao velik užitak u vožnji, zbog čega je i ovdje ostvario velik tržišni udio. Došao je u pravo vrijeme: nakon naftne krize aspektu očuvanja resursa pridavalo se veće značenje i visokoučinkoviti princip izgaranja počeo se više cijeniti. Ali Golf s oznakom D na stražnjem dijelu nije se samo zbog ekoloških aspekata rado kupovao.

1980. godine obujam Golfa dizela porastao je na 1588 ccm. Novi Golf je s istim vrijednostima potrošnje postao u svemu još malo bolji: sada je raspolagao sa snagom od 54 KS pri 4800 o/min te je sa zakretnim momentom od 100 Nm pri 2300 o/min ponudio još više snage.

golf

Već 1982. godine Volkswagen je iznova revolucionirao dizel: nakon što je opremljen s turbopunjačem, na raspolaganju je imao iznimno dinamičnih 70 KS, zbog čega se kao Golf GTD nije samo optički uspio približiti legendarnom kompaktnom sportašu GTI. Ali to je jedna sasvim druga priča ...

: Pogledajte ostala Volkswagen vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club