10.04.2014.

Volvo - senzori koji će upoznati vozača

Uz pomoć sustava koji mogu prepoznati i ocijeniti je li je vozač umoran ili nepažljiv, automobili budućnosti postat će još sigurniji. Dio tog sustava jest i tehnologija koja otkriva sklopljene oči vozača te detektira što vozač zapravo gleda osim same ceste.

volvo senzori

Smještajem senzora na ploču s instrumentima, a koji nadzire smjer u kojem vozač skreće pogled, način na koji otvara oči, kao i samu pozicija i kut držanja glave, moguće je razviti precizne sigurnosne sustave koji detektiraju stanje vozača te prema njemu usklađuju rad sustava unutar automobila. To znači da će automobil omogućiti siguran nastavak vožnje bez napuštanja vozne trake ili nekontroliranog približavanja drugom vozilu u slučaju smanjene pažnje, a tu je i mogućnost buđenja usnulog vozača.

volvo senzori

Tehnologija se temelji na senzoru integriranom u ploču s instrumentima ispred vozača. Male LED diode osvjetljavaju vozača infracrvenim svjetlom kojeg nadgleda senzor. Infracrveno svjetlo je potpuno nevidljivo za ljudsko oko, odnosno ne ometa vozača.

Neki od postojećih sustava koji se mogu uključiti su Lane Keeping Aid (pomoć pri držanju smjera kretanja), Collision warning with full auto brake (upozorenje na sudar s opcijom automatskog kočenja), te Adaptive Cruise Control with Queue Assist (prilagodljivi tempomat sa sustavom pomoći prilikom vožnje u koloni). Uz to nadgledanjem pokreta očiju, automobil je u mogućnosti podesiti razinu unutrašnjeg i vanjskog osvjetljenja, kako bi se osvijetlilo ono što vozač zapravo gleda. Automobil je također u mogućnosti podesiti sjedala.

volvo senzori

Tehnologija je već ugrađena u testna vozila, a Volvo trenutno zajedno s partnerima provodi istraživanja kako bi se vremenom otkrile učinkovite metode detekcije umora i nepažnje.

: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club