15.07.2011.

Volvo razvoj induktivnog napajanja

Volvo Car korporacija objavila je sudjelovanje u projektu induktivnog napajanja. Zajedno s belgijskom tvrtkom za tehnološki razvoj, Flander's Drive, te nekolicinom drugih, Volvo razvija sustave i metode napajanja koji zaobilaze potrebu oslanjanja na klasične utičnice i kablove. Preko tehnologije induktivnog napajanja energija se prenosi bežično u bateriju automobila putem napajajućih ploča koje su ugrađene u površinu ceste.

volvo

„Cilj je osigurati nesmetan i praktičan rad te posjedovanje električnog automobila“, napominje Johan Konnberg, Projektni menadžer pri odjelu za posebna vozila Volvo Car korporacije. Električni Volvo C30 bit će dostavljen tvrtki Flander's Drive, 19. svibnja, na modifikaciju koja će ga pripremiti za induktivno napajanje. Datum označava i formalni početak projekta nazvanog „Kontinuirani električni pogon“ (CED). Drugi sudionici u ovom projektu su belgijski proizvođač autobusa Van Hool te proizvođač tramvaja Bombardier.

Bežični prijenos energije

Kod induktivnog napajanja, ploče za napajanje zakopane su u zemlji. Kao na primjer kod kuće ispod mjesta gdje je automobil parkiran. Napajajuća ploča sastoji se od zavojnice koja generira magnetsko polje. Kada je automobil parkiran iznad ploče energija iz nje prenosi se bez fizičkog kontakta na napajajuću jedinicu automobila.

volvo

Energija koja se prenosi je izmjenična struja. Ona se dalje pretače u istosmjerni napon u voltažnom konverteru automobila koji zatim napaja bateriju automobila. Napajanje baterija u Volvo C30 Electric, koje imaju snagu od 24 kWh, trajat će oko sat i dvadeset minuta u slučaju da je baterija potpuno prazna. Naponski sustav kojeg se trenutno ispituje sadrži snagu od 20 kW.

Razvoj i usvajanje znanja

Nekoliko proizvođača automobila i tehnoloških kompanija provode istraživanja u ovom polju, ali trenutačno nema nijednog proizvođača koji na tržištu mogu ponuditi dovršen proizvod. „Još uvijek ne postoji zajednički standard za induktivno napajanje“, ističe Johan Konnberg. On naglašava važnost sudjelovanja u razvoju i stjecanju znanja o tehnologijama koje bi trebali dovesti do stvaranja čvrste podloge znanja i ekspertize u ovom području.

volvo

„Jedno od značenja ovog projekta jest i integracija tehnologije induktivnog napajanja u površinu ceste kako bi se energija mogla izravno dopremati u automobil. To je inteligentno rješenje koje je u neku ruku stvar budućnosti“, zaključuje Johan Konnberg.

volvo

Volvo C30 Electric dio je ambicioznog plana elektrifikacije Volvo Car korporacije. Riječ je o odlično opremljenom, sigurnom i udobnom sportskom automobilu koji se može mjeriti s običnim automobilima. Ovaj model nudi vozaču raspon vožnje do 150 km bez dodatnog punjenja uz nultu emisiju ugljičnog dioksida. Prva serija od 250 automobila pojavit će se u Europi već tijekom druge polovice 2011. godine.

: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club