13.10.2010.

Volvo dijelovi karoserije služe kao baterije

Među najveće izazove razvoja hibridnih i električnih automobila spadaju dimenzije, masa i cijena trenutne generacije baterija. Kako bi se postigao dovoljan kapacitet za svakodnevno korištenje, potrebne su velike baterije koje posljedično povećavaju ukupnu masu vozila.

volvo

Nedavno je Imperial College u Londonu pokrenuo razvojni projekt koji je ujedinio devet europskih tvrtki i instituta. Volvo je jedini proizvođač automobila koji sudjeluje u ovom projektu. S financijskom pomoći od oko 3,5 milijuna eura od strane EU, razvija se kompozitna smjesa ugljičnih vlakana i polimerskih smola koja može brže pohranjivati električnu energiju od konvencionalnih baterija. Istovremeno je taj materijal dovoljno jak, ali i savitljiv, što znači da se može oblikovati u karoserijske panele. To bi ujedno donijelo i smanjenje mase budućih automobila za oko 15% u odnosu na trenutne automobile.

Projekt će trajati tri godine. U prvoj fazi rad će se temeljiti na razvoju kompozitnog materijala i njegovu eventualnu proizvodnju, a tek će se u posljednjoj fazi ugrađivati u automobil.

Ukoliko se projekt pokaže uspješnim, već se naziru brojni načini uporabe. Primjerice, mobilni telefoni mogli bi postati tanki poput kreditne kartice, a laptopi bi izdržali duže bez punjenja.

: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club