12.06.2014.

Bowers & Wilkins audio sustav za novi Volvo XC90

Potpuno novi Volvo XC90, koji će biti predstavljen krajem ove godine, svojim će vlasnicima ponuditi jedan od najsposobnijih audio sustava dostupnih na tržištu, a koji je djelo suradnje švedske kompanije s renomiranom britanskom tvrtkom za audio opremu Bowers & Wilkins.

Bowers & Wilkins audio sustav za model XC90 koristi posebnu aktustičnu tehnologiju, razvijanu tijekom 50 godina pionirskog istraživanja i rada na dizajnu zvučnika. Sustav koji se koristi u novom švedskom SUV modelu je izravni derivat akustične tehnologije razvijene za zvučnike, a koji se koriste u nekim od najpoznatijih glazbenih studija kao što je legendardni londonski Abbey Road Studio.

Iz plodonosne suradnje proistekao je set visokoučinkovitih zvučnika niske distorzije s elementima izrađenim od aluminija i kevlara, što su sve komponente koje se već koriste u višestruko nagrađivanim Bowers & Wilkins zvučnicima. U sustav je uključen po prvi put i novi središnji zvučnik na centralnoj konzoli s inovativnom tweeter-on-top tehnologijom, što omogućava otvoreniji, odnosno prostraniji zvuk.

Sustav se sastoji od 12-kanalnog Harman 1.400W pojačala klase D i ukupno 19 Bowers & Wilkins zvučnika - 7 Nautilus visokotonaca (25 mm), 7 zvučnika srednjeg dometa (5x100 mm i 2x80 mm) s karakterističnim žutim Bowers & Wilkins Kevlar konusom, jasno vidljivim iza prekrivača, zatim 4 konusna zvučnika za duboke tonove (200/165 mm), te inovativno zračno hlađeno pojačalo (250 mm).

Audio inovacije u novom Volvu XC90 uključuju i potpuno novo, zračno hlađeno pojačalo, integrirano u samu karoseriju, umjesto da bude obična kutija prikačena na karoseriju.

Novi audio sustav Volva XC90 koristi posljednji, maksimalno napredan softver za procesiranje zvuka švedske kompanije Dirac Research, koja je uspjela optimizirati suradnju zvučnika kako za svaku pojedinačnu poziciju sjedenja, tako i za sve sjedeće pozicije te stvoriti ugođaj koncertne dvorane.

U novom XC90 koristi se poseban softver kako bi stvorio istovjetne akustične kvalitete koje ima koncertna dvorana u Gothenburgu (dvorana tamošnjeg simfonijskog i Švedskog nacionalnog orkestra). Preko centralnog ekrana osjetljivog na dodir, kojim se upravlja svim funkcijama automobila, sustav automatski usklađuje svoje elemente, kako bi ponudio užitak koncertne dvorane, studija za snimanje ili same scene.

Vrhunski Premium Sound samo je jedan od tri zvučne razine dostupne u novom XC90 modelu. Ponuda audio sustava uključuje i High Performance sustav s 224W pojačalom, 12 zvučnika i opcijom dodatka zračno hlađenog pojačala. Osnovu pak čini Performance sustav s 52W pojačalom i 6 zvučnika.

: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club