08.05.2014.

20 godina od Volvo ulaska na BTCC

Prošlo je točno 20 godina od trenutka kada se Volvo vratio na trkaće staze – i to s karavanom. Avantura je to koja je dovela do brojnih uspjeha na BTCC (British Touring Car Championship) prvenstvu, okrunjenih ukupnom pobjedom 1998. godine.

volvo

Volvo „Back on Track“ projekt vraćanja na trkaće staze, pokrenut je u travnju 1994. godine, a na startnoj liniji staze Truxton u južnoj Engleskoj našla su se dva karavanska Volva 850. Zajedno s Tom Walkinshaw Racing timom, Volvo je pokrenuo značajna ulaganja u sportski program, a ideja o korištenju velikih karavanskih automobila pokazala se uspješnom od samog početka.

Za upravljačem trkaćih Volvo karavana bili su 26-godišnji Rickard Rydell, s velikim iskustvom u kartingu, Formuli 3000 i Formuli 3, te 37-godišnji Jan Lammers koji je nastupao u brojnim disciplinama, uključujući i Formulu 1.

volvo

„Kada sam 1993. godine potpisao za Volvo i TWR, uopće nisam znao da u utrci planiraju nastupiti s karavanskim automobilom. Da sam znao, vjerovatno bih oklijevao. Na svu sreću nisam znao,“ prisjeća se vozač Rickard Rydell.

Odluka da se na BTCC prvenstvu nastupi s dva karavanska automobila donesena je tek nekoliko mjeseci prije samog starta sezone, ali se čuvala kao velika tajna do posljednjeg trenutka. Kada je informacija konačno plasirana, mnogi su mislili da je u pitanju šala, jer veliki karavan nije ni po čemu trkaći automobil – pretežak je, ima dugačak stražnji prevjes i visok centar gravitacije, zbog čega ga je jako teško kontrolirati u zavojima.

U skladu s FIA class 2 regulativama, trkaći automobili su morali biti temeljeni na produkcijskim modelima. Izgled automobila nije smio biti mijenjan. Zapremina pogonskog agregata bila je ograničena na dvije litre, maksimalan broj okretaja u minuti na 8.500, a masa automobila (s prednjim pogonom) na samo 950 kg. Turbopunjači nisu bili dopušteni.

Volvo i TWR su kao bazu uzeli postojeći 2.3 litarski pet-cilindarski turbobenzinac s 225 KS, koji je pokretao model 850 Turbo. U trkaćoj verziji, bez turbopunjača i sa zapreminom smanjenom na 2.0 litara, razvijao je oko 290 KS. Standardni pet-stupanjski ručni mjenjač zamijenjen je šest-stupanjskim sekvencijalnim mjenjačem. Volvo je bio prvi tim koji je koristio i katalizator, element koji će vremenom postati obvezan.

volvo

Kada je prva sezona nakon 21 utrke završena, Volvo je iza sebe ima uspješnu sezonu, barem iz perspektive publike, iako je u ukupnom poretku završio na 14. mjestu. No, u sljedećim sezonama rezultati su bili mnogo bolji, pa je 1995. godine Rydell u ukupnom poretku vozača bio treći, a isti uspjeh je ponovio i godinu dana kasnije. Činjenica je da je karavanski model već nakon prve sezone mjesto ustupio limuzini, koja je u cilju bolje aerodinamike dobila ogromno stražnje krilo koje karavanu nije bilo potrebno. Volvo je 1997. godine u BTCC uveo potpuno novi model S40, s kojim je Rydell te godine bio četvrti, da bi sljedeće 1998. godine postao prvak. Volvo se na taj način u velikom stilu definitivno vratio na trkaću stazu.

: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club