15.04.2014.

Toyota razvija nove motore

Toyota želi dodatno unaprijedi ekološke performanse svojih vozila, tako što će razviti gamu novih motora koje odlikuje niska potrošnja goriva i izvanredna termalna efikasnost. Tehnologija za bolje sagorijevanje i smanjenje gubitaka putem topline, ugrađena u ove motore, usavršena je u hibridnim agregatima. To će dovesti do smanjenja potrošnje goriva za najmanje 10 %, u usporedbi sa sadašnjim vozilima. Ovi motori će se ugrađivati u modele čiji redizajn slijedi u skorijoj budućnosti, dok će ukupno 14 varijanti novih motora biti predstavljeno širom svijeta do 2015.

toyota motor

Jedan od motora je 1,3 litreni benzinski motor koji radi po principu Atkinsonovog ciklusa , a inače se koristi u hibridnim agregatima. Primjena Atkinsonovog ciklusa smanjuje gubitke topline zbog visokog stupnja kompresije (13,5), što dovodi do vrhunske termalne učinkovitosti.

Toyota želi dodatno smanjiti potrošnju goriva ovih motora mnoštvom inovacija, kao što su novi oblik usisnog ventila koji stvara snažan vrtložni tok (gdje mješavina goriva i zraka teče u vertikalnom vrtlogu) unutar cilindra i sustav za recirkulaciju i hlađenje ispušnih plinova (EGR) koji radi u sprezi sa inteligentnim sustavom električno promjenjivog otvaranja ventila (VVT - iE) radi boljeg izgaranja i manjih gubitaka. Kao rezultat, novi motor će imati maksimalnu termalnu učinkovitost od 38 %. Nove značajke, zajedno sa gašenjem u praznom hodu i drugim karakteristikama, dovesti će do približno 15% manje potrošnje goriva od sadašnjih vozila.

toyota

U međuvremenu, 1,0 litarski motor, razvijen zajednički s tvrtkom Daihatsu Motor Co, Ltd je postigao maksimalnu termalnu učinkovitost od 37 %, zbog sličnog usisnog ventila koji stvara vrtložni tok, sustava za hlađenje i recirkulaciju ispušnih plinova, kao i visokog stupnja kompresije. U kombinaciji s funkcijom gašenja motora u praznom hodu i drugim tehnologijama za smanjenje potrošnje, vozilo postiže znatno manju potrošnju goriva (približno 30 % u odnosu na sadašnja vozila).

: Pogledajte ostala Toyota vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club