09.01.2013.

Rally Dakar 2013. - Toyota

U Južnoj Africi od strane Toyota Motorsporta izrađeno je osam Toyota Hilux Double Cab pickupova pod vodstvom Glyn Halla. Svih osam će sudjelovati na gotovo 9 000 kilometara 15- dnevne utrke dakar 2013 kroz Peru, Argentinu i Čile. 35. reli Dakar 2013 izazov je za čak 471 vozilo; u ekstremno teškim uvjetima natjecati će se 195 motocikala, 160 automobila, 76 kamiona i 40 quada. Među natjecateljima su zastupljene 53 nacionalnosti.

dakar

A, zbog čega se popularna utrka i dalje naziva Dakar reli, kada njeno odredište nije Dakar, niti se održava na Afričkom kontinentu? pitanje je koje se često postavlja, a odgovor je jednostavan, iako nije logičan… Najdulja i najteža auto-moto utrka na svijetu, koja je prvi put održana 1979. kao Pariz-Dakar, tradicionalno je završavala na prelijepom tzv ružičastom jezeru (obojenom brojnim primjercima flaminga, čiji je dom Dakar). U Dakru, glavnom gradu Senegala, na zapadnoj obali Afrike, tijekom vremena je ovaj sportski događaj postao kultni i tradicionalan.

dakar karta

Iako se lokacija promijenila, te je primjerice reli 1992. završio u Cape Townu i prozvan Pariz-Le Cap…naziv nije prihvaćen, utrka se najčešće i najradije spominje kao "Dakar". Dakarski Reli je jedan od najvećih svjetskih sportskih događaja, a kako je iz političkih razloga premješten iz Afrike, u Južnoj Americi je dobio novu svježinu, novu publiku i važnosti.

Ove godine, održava se 35.dakarski reli, te je događaj u Južnu Ameriku već privukao 4,5 milijuna gledatelja. Brojna publika reli prati sa starta u Limi, Peru, pa kroz Argentinu do finisha utrke u Santiago, Čile gdje će se 20. Siječnja 2013. održati završna svečanost. Očekuje se da će televizijsko gledateljstvo premašiti milijardu gledatelja tijekom 200 sati televizijskog prijenosa 70 televizija, u 190 zemalja. Procjenjuje se da će ekonomski rezultat za sve tri zemlje domaćina biti 271 milijuna dolara.

dakar

Najveći i najbrojniji Toyota teamovi su Belgijski Overdrive sa 6 Hiluxa te Južnoafrički Imperial Toyota sa 2 Hiluxa 4x4, preostala dva Južnoafrička Hiluxa 4x4s su primljena u ruke ekipa iz Australije i Venezuele.

Belgijski team Overdrive, jedan je od najbrojnijih teamova Dakra čiji je menadžer južnoafrička zvijezda Scott Abraham. Overdtive team broji 6 Hiluxa od čega su 4 pripremljena u Toyota Motorsport, team čini 80 članova, 6 kamiona, 2 prikolice, 10 vozila za podršku. Iz overdrive teama startaju Argentinac Lucio Alvarez i Ronnie Graue, Nizozemac Peter van Merksteijn i Eddy Chevailleur, zatim bivši svjetski prvak u skijaškim skokovima, četverostruki olimpijski pobjednik Adam Malysz uz Rafala Martona te poljak Szymon Ruta i francuz Laurent Lichtleuchter.

Overdrivu se pridružuje i posebno atraktivan inženjerski team Imperial Toyota sa svoja 2 Hiluxa 4x4. Ovaj je Top of Form OvajOvajteam ujedno novookrunjeni Južnoafrički off road prvak, nakon čega se odmah prihvatio napornog zadatka u pakiranju šest tona rezervnih dijelova i opreme.

dakar

U vozilu s brojem 301 nalazi se Dakarski pobjednik iz 2009 Giniel de Villiers sa svojim njemačkim suvozačem Dirk von Zitzewitz, proslavljeni prošle godine ostvarivši impresivnu 3.poziciju na postolju U drugom Hiluxu s brojem 312. natjecati će se nedavno potvrđeni off road pobjednici Južne Afrike Duncan Vos i Rob Howie, team je u svom prvom pokušaju na Dakru 2012 ostvario 10. rezultat.

dakar

Fanovi Toyote mogu pratiti vijesti o napretku Toyota Imperial teama na Twitteru @ Imperial_Toyota i na Facebook-u www.facebook.com / imperialtoyota. Overdrive team može se pratiti na http://www.facebook.com/Overdrive.Racing

: Pogledajte ostala Toyota vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club