30.01.2014.

Nova energija u Formuli 1

Godina 2014. u svjetsko prvenstvo formule 1 FIA donosi niz temeljitih promjena tehničkih propisa. Od ove godine bolide F1 pokretat će pogonski sklopovi s avangardnom tehnologijom koja donosi kombinaciju turbopuhalom opremljenog motora s unutarnjim izgaranjem i uglađenog sustava za povrat viška energije.

f1 motor

Energetska učinkovitost tih pogonskih sklopova dosegnut će razinu kakva u Formuli 1 još nikad dosad nije dostignuta, a bolide će pokretati dva izvora energije; motor s unutarnjim izgaranjem radit će na običan benzin, a iz ispušnog, odnosno kočnog sustava dva će motora-generatora pridobivati električnu energiju. Oba sustava će se tijekom cijele utrke nadopunjavati, momčadi i bolidi će u potrazi za pronalaženjem najbolje ravnoteže među sustavima pokušati optimirati svoj nastup na utrci.

Primjena te nove tehnologije znači da dosad upotrebljavan pojam motor više nije odgovarajuć jer nije dovoljno precizan, pa će se odsad upotrebljavati pojam "Power Unit", odnosno pogonski sklop.

f1 motor

Renault je sa svojim novim pogonskim sklopom Energy F1-2014, dizajniranim i razvijenim u sjedištu RS F1 u Viry-Châtillonu, posve spreman na tu tehničku revoluciju i na prve pokusne vožnje.

RENAULT ENERGY F1-2014 najvažniji elementi:

- 1,6-litreni V6 motor s unutarnjim izgaranjem s turbopuhalom.

- Izravno ubrizgavanje goriva.

- Najveći broj okretaja u minuti: 15.000.

- Moćan sustav povrata energije (ERS) s dvama elektromotorima-generatorima; MGU-H, koji uzima energiju iz ispušnog sustava i MGU-K koji uzima energiju iz kočnog sustava.

- Dobivena električna energija pohranjuje se u akumulatoru.

- Ukupna najveća snaga iznosi 760 KS, što je jednako prethodnom motoru V8 F1.

- Dvostruko ograničenje uporabe goriva; ukupna količina za utrku ograničena je na 100 kg (to je za 35 % manje nego 2013.), protok goriva na najviše 100 kg/h (prije neograničen). Zbog toga će bolidi u cijelom krugu morati upotrebljavati i benzin i električnu energiju.

- Razvoj motora tijekom sezone je zamrznut, moguće je samo dobiti odobrenje za promjene s ciljem uklanjanja poteškoća s pouzdanošću ili za smanjivanje troškova.

- Svaki bolid ima za cijelu sezonu na raspolaganju samo pet motora.

f1 motor: Pogledajte ostala Renault vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club