12.07.2012.

Novi Opel ADAM

Svojim posve novim automobilom nazvanim ADAM Opel prvi put predstavlja jedan moderan, mali, urbani automobil koji otvara mogućnost rasta ovog branda u iznimno propulzivnom A-segmentu. Opel ADAM spaja dojmljiv dizajn s potencijalno gotovo neograničenom mogućnošću personalizacije, pa je svaki ADAM posve jedinstven. Osim toga, donosi vrhunsku tehnologiju iz gornjih segmenata, uključujući novi integrirani informacijsko-komunikacijski sustav koji s automobilom spaja vozačev pametni telefon (s Androidom i Appleovim iOS-om) i tako čini internetske aplikacije dostupnima u kabini.

opel adam

Dug gotovo 3,70 metara (a širok je 1,72 metra sa sklopljenim vanjskim retrovizorima), ovaj dinamični model s trima vratima savršen je za gradske sredine. U luksuznoj unutrašnjosti Opel ADAM nudi dovoljno prostora za smještaj četvero putnika koji će uživati u ugodnoj atmosferi i neobično puno mjesta za jedan mali automobil. Opel u A-segmentu već nudi peterosjed Agilu koji impresionira svojim praktičnim vrlinama, dok će novi četverosjed ADAM svojom sportskom elegancijom posebno ciljati na urbane kupce, ljubitelje trendova, koji žele automobil kojim će izraziti svoj osobni stil. Stručnjaci predviđaju da će ovaj podsegment okrenut lifestyleu u idućih nekoliko godina znatno rasti.

„Novi ADAM nudi puno potencijala za rast branda i vrlo smo ponosni što naš moderan mali automobil donosi najbolje od njemačkog inženjerstva u ovaj segment“, rekao je Opelov glavni izvršni direktor Karl-Friedrich Stracke. „Točnije, naš je ADAM jedini automobil iz A-segmenta koji će se proizvoditi isključivo u Njemačkoj. Sigurni smo da će biti fantastično dočekan na svjetskoj premijeri u rujnu u Parizu.“

Opel ADAM će se isprva nuditi s tri učinkovita benzinska motora (1,2 l 51 kW/70 KS, 1,4 l 64 kW/87 KS i 1,4 l 74/100 KS) u kombinaciji s peterostupanjskim ručnim mjenjačem. Svi su pogonski sustavi dostupni s paketom ecoFLEX u kojem se nalazi Start/Stop tehnologija za uštedu goriva. Kasnije će u ADAM-u biti predstavljena nova generacija malih benzinskih motora s izravnim ubrizgavanjem, turbopunjačem i Start/Stop tehnologijom radi daljnjeg unaprjeđenja učinkovitosti i performansi. Novi će motor dolaziti u kombinaciji s posve novom generacijom šesterostupanjskih ručnih mjenjača.

opel adam

Mogućnosti prilagodbe: “gotovo neograničen” izbor

Umjesto uobičajenih Opelovih paketa opreme, ADAM nudi nešto drugo, rušeći sva dosad poznata pravila. Umjesto dobro poznate hijerarhije paketa, kupci sada mogu birati između tri različita i vrlo individualizirana „raspoloženja“ ili „svijeta“: JAM je neobičan, moderan i pršti bojama, GLAM nudi elegantnije i profinjenije detalje, dok će se SLAM svidjeti onima s puno energije i sportskim nagnućima. Ta tri svijeta „raspoloženja“ predstavljaju temelj za prividno neograničene mogućnosti personalizacije uz velik izbor boja karoserije, tri boje krova, različite boje unutrašnjosti, ukrasa i raznih obloga stropa automobila, uključujući krov iznutra osvijetljen LED lampicama i ostale prepoznatljive elemente dizajna inspirirane luksuznim modelima.

Mark Adams, potpredsjednik dizajna u Opelu, objašnjava: „Nijedan automobil u ovom segmentu ne može se personalizirati kao ADAM jer nudimo naizgled neograničen izbor boja karoserije, unutrašnjosti i tkanina te mogućnosti njihova kombiniranja. Mala je šansa da će naši kupci naići na još jedan automobil kao što je njihov.“

opel adam

Samo odabrano: robusna vanjština s legendarnom siluetom i unutrašnjošću inspiriranom luksuznim vozilima

ADAM u A-segment dovodi Opelovu nagrađivanu dizajnersku filozofiju prema kojoj umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost. I za razliku od konkurenata u tom segmentu, ADAM se suprotstavlja trendu retro dizajna svojim modernim i gotovo futurističkim izgledom. Njegov dojmljiv i jedinstven „lebdeći“ krov, koji je naizgled odvojen od karoserije, omogućuje savršenu izvedbu kombinacije dviju boja. Pločica s nazivom automobila se, za razliku od drugih automobila, nalazi na kraju kromiranog prepoznatljivog obruba stražnjeg prozora, što ovaj model čini još više jedinstvenim. Na širokoj prednjoj rešetci ADAM ima novu kromiranu prečku u obliku krila s ugraviranim Opelovim logotipom kakav je predstavljen s novom linijom Astri. Na bočnim se stranama nalaze dizajnerski detalji oblika oštrice u donjem dijelu vrata i karakterističnog oštrog nabora oko kvaka na vratima poznatog s Astre GTC. U sklopu prednjih svjetala nalaze se svjetla za dnevnu vožnju (DRL) u obliku krila, karakteristična za Opel. Prvi put u A-segmentu oba prednja i stražnja svjetla dolaze s vrhunskom LED tehnologijom koja štedi energiju.

Dizajn unutrašnjosti u skladu je s obećanjem koje daje atraktivna vanjština: interijer krase stil i luksuzne značajke te zadivljujuće puno prostora za mali automobil. Uz pomno oblikovane i skladne površine te elegantne linije baš kao kod starije braće Astre, Merive i Insignije, ADAM zaokružuje Opelovo obećanje kvalitete i dizajna u dosad najmanjim dimenzijama. Okrugli instrumenti u stilu kronografa i prekidači s kromiranim obrubom odaju dojam sportske preciznosti.

opel adam

Povezivanje: luksuzna oprema i povezivanje s pametnim telefonima

ADAM je prvi automobil s Opelovim posve novim vrhunskim informacijsko-multimedijskim sustavom koji vlasniku donosi sve mogućnosti pametnog telefona unutar vozila, uz dodatnu vrijednost veće praktičnosti i svestranosti u odnosu na obične sustave. Novi je sustav ekskluzivan u A-segmentu jer nudi mogućnost povezivanja telefona s Appleovim mobilnim operacijskim sustavom iOS, ali i onih s Androidom.

Novi informacijsko-komunikacijski sustav čini određene sadržaje s pametnih telefona - uključujući aplikacije s interneta kao što je GPS navigacija - dostupnima u kabini automobila. Prikupljeni se sadržaji prikazuju na dodirnom zaslonu veličine sedam inča i visoke razlučivosti, putem kojeg se također brzo i intuitivno pristupa različitim kontrolama preko pet izbornika kojima se vrlo lako kretati.

Osim toga, u ADAM-u se zahvaljujući mogućnosti povezivanja putem BluetoothaTM i USB-a mogu koristiti novi multimedijski izvori kao što su MP3 playeri, iPodTM i tableti. Vlasnici ADAM-a moći će uživati i u videozapisima ili personaliziranim dijaprojekcijama kada automobil neće biti u pokretu.

opel adam

Aktivnost: napredne luksuzne tehnologije, prvi put u A-segmentu

ADAM u A-segment donosi mnoge napredne i inovativne tehnologije koje su karakteristične za više segmente. Prvi će put u tom segmentu biti dostupna nova generacija napredne pomoći pri parkiranju (APA II), a to će istodobno biti i premijera tog sustava u jednom Opelovu automobilu. Vozač aktivira sustav pomoću gumba na prednjoj konzoli, a sustav ga obavještava kada prođe pored parkirnog prostora dovoljno velikog za bočno parkiranje automobila. Nakon toga sustav automatski vodi vozilo na parkirno mjesto, pri čemu vozač mora samo nadzirati kočnicu, spojku i stupanj prijenosa. Još jedna novost u ovom segmentu grijani je upravljač koji u kabinu ADAM-a donosi dašak luksuza.

Vožnja: agilno i dinamično podvozje s ESP-om kao standardnom značajkom kod svih ADAM-a

ADAM-ov robustan stav dodatno naglašava njegov širok trag kotača (sprijeda: 1.485 mm/ straga: 1.478 mm). Podvozje s međuosovinskim razmakom od 2.311 mm nudi maksimalnu aktivnu sigurnost i udobnost. Na prednjoj se osovini nalazi ovjes tipa McPherson s podokvirom, dok se na stražnjoj osovini ADAM-a nalazi složena polukruta osovina. Veličina kotača kreće se od 15 do 18 inča, a automobili sa 17 i 18-inčnim naplatcima standardno dolaze sa sportskim podvozjem i direktnijim upravljačem. Električni servo (EPS) kod ADAM-a uključuje poseban način rada CITY koji jednim dodirom prekidača olakšava okretanje upravljača pri nižim brzinama, što je posebno korisno prilikom parkiranja. ESP najnovije generacije standardna je oprema u svim ADAM-ovim izvedbama, ovaj sustav ima i brojne korisne podfunkcije kao što je, pomoć pri kretanju na uzbrdici.

opel adam

Visoka razina pasivne sigurnosti postignuta je ultračvrstom strukturom putničke kabine, načinjene uglavnom od čelika visoke čvrstoće. Sigurnost strukture dopunjuju prednji i bočni zračni jastuci te zračne zavjese, kao i dvostruki predzatezači sigurnosnih pojaseva na prednjim sjedalima koji dodatno štite koljena i noge. Među ostalim su sigurnosnim elementima je su i dva ISOFIX nosaća za jednostavno i sigurno učvršćivanje dječjih sjedalica na naslonu stražnjeg sjedala sklopivom u omjeru 50:50.

Posve novi Opel ADAM moći će se naručiti nakon službene svjetske premijere na Pariškom sajmu automobila (29. rujna – 14. listopada 2012.). Prvi će se modeli naći u prodajnim salonima u siječnju 2013. godine.

: Pogledajte ostala Opel vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club