13.07.2012.

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake

Mercedes-Benz novim modelom CLS Shooting Brake još jednom postavlja standarde te potvrđuje svoju vodeću poziciju kad je riječ o kreativnosti dizajna: novi CLS svojim se proporcijama jasno otkriva kao kupe, ali pet vrata i krov koji se nastavlja prema stražnjem kraju nagovještavaju nove izvanredne mogućnosti. Ideja četverovratnog kupea, uspješno predstavljena 2004. s prvim CLS-om, sada je dovedena do novih visina i do vrhunca inovativnosti. Rezultat je najljepša strana automobilske neovisnosti.

mercedes

Proporcije CLS-a Shooting Brake iznenađujuće su, ali jasno kupeovske, i tvore temeljni stav prema kojem se čini da je automobil spreman za polijetanje: dug poklopac motora, uski bočni prozori bez okvira i dinamični krov nagnut prema stražnjem kraju. No, to je samo na prvi pogled, vrlo brzo postaje jasno da Shooting Brake zapravo ima pet vrata i da nudi više kad je u pitanju funkcionalnost.

Novi CLS Shooting Brake zapravo predstavlja dosad neviđenu verziju sportskog automobila s pet sjedala i velikim stražnjim vratima. To znači da je prije svega namijenjen onima koji se žele razlikovati od drugih, a s druge strane nisu spremni na kompromise ni kad je u pitanju sportski stil niti kad je riječ o prostoru za prtljagu. Shooting Brake još je jedna zvijezda u Mercedes-Benzovoj seriji inovativnih luksuznih automobila te bi, baš kao i CLS Coupé, mogao postati uzor u svome tržišnom segmentu.

mercedes

Druga generacija CLS-a postavlja visoke standarde kad je riječ o dizajnu i kvaliteti interijera: jednostavna elegancija u kombinaciji s inovativnim detaljima i savršenim ručno izrađenim elementima. Shooting Brake iste standarde primjenjuje u prtljažniku – obložen je kvalitetnim tepihom, s ručno prošivenim detaljima u kombinaciji s kožnim elementima. Prtljažnik je opremljen i detaljem jedinstvenim u automobilskoj industriji: dizajnerskom drvenom podnicom koja naglašava profinjenost ručno izrađenog interijera. Trešnjevo drvo klasik među finim je vrstama drva, a podnica je savršeno usklađena s ukrašenim dijelovima od dimljenog hrastovog drva i aluminijskim šinama. Ta ekskluzivna kombinacija odjeljku za prtljagu daje eleganciju koja je dosad bila poznata samo na luksuznim jahtama. CLS Coupé svojom je širokom paletom mogućnosti individualizacije već postavio nove standarde, a Shooting Brake nastavlja u tom smjeru. U ponudi je pet boja interijera, pet dizajna obloga te tri različite kvalitete kože. Kupci mogu birati i između tri ekskluzivne vrste drva.

Kad je riječ o prostoru, nitko ne pristaje na kompromise, zato CLS Shooting Brake (dužina x širina x visina: 4956 x 1881 x 1413 mm) i u prtljažniku ima asa u rukavu. S utovarnim prostorom između 590 i 1550 litara, prtljažnik, bez obzira na ravnu, sportsku liniju krova, nudi doista mnogo mjesta. Također, jednostavan je za upotrebu i pristup zahvaljujući automatskom otvaranju stražnjih vrata koje dolazi kao standard, a pokrov prtljažnog prostora skriva njegov sadržaj od znatiželjnih pogleda.

mercedes

Inteligentna lagana konstrukcija ključna je u premošćivanju jaza između suprotstavljenih ciljeva male težine i velike snage. Stoga su u CLS Shooting Brake ugrađena aluminijska vrata bez okvira koja su čak 24 kilograma lakša od usporedivih čeličnih vrata. Od aluminija su izrađeni i stražnja vrata, poklopac motora, prednji blatobrani te bitni dijelovi ovjesa i motora. Koeficijent aerodinamičnosti koji iznosi 0,29 također znatno pridonosi učinkovitosti Mercedes-Benzova CLS-a Shooting Brake.

CLS Shooting Brake dostupan je s četiri različita motora – dva dizelska i dva benzinska – a svi uključuju automatski mjenjač 7G-TRONIC PLUS i funkciju ECO start/stop. Uz to, modeli CLS 350 CDI 4MATIC BlueEFFICIENCY i CLS 500 4MATIC BlueEFFICIENCY dostupni su s pogonom na sve kotače.

Početni je model CLS 250 CDI BlueEFFICIENCY, koji razvija 150 kW (204 KS) te ostvaruje zavidne rezultate potrošnje od 5,3 litre dizela na 100 kilometara i emisiju CO2 od 139 grama po kilometru. Slijede 6-cilindrični modeli CLS 350 CDI BlueEFFICIENCY (195 kW / 265 KS) i CLS 350 BlueEFFICIENCY (225 kW / 306 KS). Vrhunac je ponude CLS 500 BlueEFFICIENCY s V8 biturbo motorom snage 300 kW (408 KS).

mercedes

Učinkovitost se povećava i standardnim elektromehaničkim servom EPS (Electric Power Steering). EPS donosi radikalan pomak u odnos vozača, automobila i ceste jer je Mercedes-Benzovim inženjerima prvi put dana potpuna sloboda u izboru i programiranju mnogih parametara koji utječu na upravljanje. Stoga su stvorili nešto što bi se moglo nazvati „Mercedes-Benz osjećajem za upravljačem“. Uz uštedu goriva, rezultat je i znatan napredak u upravljanju i okretnosti automobila. Elektromehanički servoupravljač također omogućuje primjenu još jedne inovacije – Active Park Assista, zahvaljujući kojemu CLS Shooting Brake može ne samo uočiti parkirališno mjesto nego se i automatski parkirati.

Mercedes-Benz CLS bio je prvi putnički automobil u svijetu koji je opcijski ponudio dinamična prednja svjetla full LED High Performance, koja kombiniraju uzbudljive boje LED tehnologije s performansama, funkcionalnošću i energetskom učinkovitošću današnje generacije biksenonskih svjetala. Sada CLS Shooting Brake također nudi novi sustav svjetala. On prvi put u povijesti nudi Intelligent Light System, već dokazan u Mercedesovim modelima, opremljen biksenonskim prednjim svjetlima u kombinaciji s LED tehnologijom. Prednja svjetla, s ukupno 71 LED lampicom, izgledaju doista uzbudljivo i naglašavaju nepogrešivu pojavu novog CLS-a. Stručnjaci za svjetla iz Mercedes-Benza prvi su put mogli iskoristiti LED tehnologiju u inovativnom Adaptive Highbeam Assistu, što je rezultiralo potpuno novom kvalitetom osvjetljenja kada se vozi noću.

mercedes

Više od desetak sustava pomoći u novom CLS-u Shooting Brake pomaže da se izbjegne mogućnost nesreće i ublaže njezine posljedice. Među tim su sustavima i asistent za nevidljivi kut i aktivna pomoć za zadržavanje voznog traka, kao dio paketa Driving Assistance Plus, u kombinaciji sa sustavima DISTRONIC PLUS, BAS PLUS i PRE‑SAFE® Brake.

: Pogledajte ostala Mercedes vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club