16.04.2014.

Pneumatici - složeni i izdržljivi proizvodi

Pneumatici su složeni proizvodi, izvana jednostavni, a u sebi sadrže tehnički iznimno bogate komponente i stručnost. S obzirom da predstavljaju jedinstvenu dodirnu točku između vozila i ceste, ne veću od ljudske šake, pneumatici se moraju suočavati s raznim spontanim izazovima poput nesavršenosti ceste, skretanja u zavojima, kočenja i ubrzavanja. Ovaj se proizvod mora odupirati ekstremnim silama dok Vas sigurno prevozi, a od Vas mu treba tek minimalna količina pažnje kako bi očuvao performanse.

gume

Premda su komponente pneumatika napravljene od dugovječnih materijala, pneumatici imaju svoj vijek trajanja koji ovisi o više čimbenika. Osim značajki samoga proizvoda, uvjeti korištenja, brzina, opterećenje i klimatski uvjeti imaju snažan utjecaj na trošenje pneumatika. Unatoč tome, razina tlaka u pneumatiku prilikom montaže na vozilo te uvjeti skladištenja kod trgovca pneumaticima dok se čeka na promjenu ljetnih u zimske pneumatike ili obratno igraju važnu ulogu u očuvanju pneumatika. Ukratko, uvjeti korištenja i održavanja imaju najveći utjecaj na trošenje pneumatika.

Kako bi se osigurala sljedivost pneumatika, postoji oznaka DOT, što znači Ministarstvo prometa (Department of Transport), odnosno ministarstvo vlade SAD-a koje je zatražilo da se na svaki pneumatik namijenjen tržištu Sjeverne Amerike stavi ta oznaka kako bi se olakšala kontrola kvalitete proizvoda pomoću šifri koje označavaju točno vrijeme proizvodnje. Datum proizvodnje naveden nakon oznake DOT ne označava starost pneumatika.

Kako se pneumatik troši? Ako je pneumatik proizveden i isporučen u skladište gdje se na pravilan način čuva bez izlaganja izravnoj sunčevoj svjetlosti ili ugljikovodicima među ostalim čimbenicima te ako ondje provede, recimo, godinu dana čekajući na vozača, potrošio se točno kao da se koristio tri tjedna montiran na automobil te u uporabi. Korištenje i skladištenje, dakle, nije isto pa tako vrijeme provedeno na skladištu ne utječe na performanse proizvoda.

Dok je pneumatik na skladištu, nije napuhan, nije pod opterećenjem te je izložen relativno malim oscilacijama temperature u skladištu. Međutim, vijek trajanja pneumatika uvelike se razlikuje kad je isti u uporabi. Pneumatik je tijekom korištenja izložen velikim stresovima, utjecajima ceste te drugim uvjetima koji ne postoje pri skladištenju. Pneumatik može biti izložen temperaturama koje su puno više od temperature okoline i to samo uslijed redovnog rada, ili čak i višim temperaturama uslijed velikih brzina, velikih opterećenja ili nedovoljne napuhanosti.

Pneumatik koji se normalno koristi na vozilu godinu dana jednako se potrošio kao pneumatik koji se čuva u skladištu 17 godina. Znači, pneumatici na skladištu stare 17 puta sporije nego kad su u uporabi.

Čak i uz određeni razvoj na području skladištenja, taj napredak je vrlo mali u odnosu na promjene koje se počinju dešavati kad se pneumatik montira na vozilo. Nije nužno kupovati isključivo pneumatike s najnovijom DOT oznakom, s obzirom da su pneumatici stari 3-4 godine jednaki najnovijim proizvedenim pneumaticima ako se pravilno skladište.

gume

Michelin grupa primjenjuje stroge standarde i prakse u proizvodnji pneumatika i ciklusu skladištenja kako bi se osigurala ista razina performansi i jamstva za isporučene proizvode, bez obzira na datum proizvodnje. Michelin preporuča da se komplet pneumatika promijeni nakon deset godina, čak i ako pneumatici nisu dosegli granicu istrošenosti. Deset godina je stvarni vijek trajanja pneumatika, no nakon pet godina je potrebno redovito provjeravati istrošenost i stanje pneumatika. Tlak u pneumaticima potrebno je provjeravati svakih mjesec dana s obzirom da igra važnu ulogu u sigurnosti i trošenju pneumatika, kao i u potrošnji goriva. Pneumatik koji je napuhan za 35% premalo istrošit će se više za tjedan dana nego pneumatik na skladištu za godinu dana.

: Pogledajte ostale vijesti i videa iz rubrike Gume :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club