10.04.2014.

Pametna Dunlopova guma

Na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi Dunlop je predstavio koncept pametne gume koja komunicira s automobilom. Naime, u gumu je ugrađen poseban bezbaterijski čip koji pomoću napredne tehnologije omogućava prijenos informacija između gume i računala na armaturnoj ploči.

dunlop

Spomenuti sustav obavještava računalo u vozilu o identifikacijskim podacima, tlaku i temperaturi gume, te je središnji računalni sustav, na osnovu dobivenih podataka, sposoban automatski poboljšati algoritme uzdužnoga i bočnoga upravljanja, što se očituje u boljim voznim značajkama. Napredna tehnologija također osigurava kraći put kočenja pomoću ABS-kočnica, bolje reagiranje u zavojima, bolje držanje smjera u vožnji ravno naprijed i veću stabilnost koju pomoću dodatnih podataka osigurava elektronički sustav za nadzor stabilnosti (ESC). Prednost je spomenutoga sustava i to što je čip ugrađen u gumu, a ne u naplatak, što znači da se naplatak prilikom zamjene gume ne može oštetiti.

dunlop

Kako je istaknuo Marc Engel, viši inženjer u Goodyearu, karakteristike gume mogu se značajno promijeniti stoga, podaci o tipu gume, tlaku i njezinoj temperaturi imaju važnu ulogu. “Ako vozilo poznaje navedene dinamične značajke, njegovi nadzorni sustavi mogu ih uvažiti i tako omogućiti njegovu veću opću izdržljivost.” Predstavljena tehnologija trenutačno je u fazi testiranja za uporabu na tržištu, a točno vrijeme lansiranja zasad nije poznato.

: Pogledajte ostale vijesti i videa iz rubrike Gume :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club