08.05.2014.

Ljetne gume Goodyear Dunlop Sava

Vodeći proizvođač guma u jugoistočnoj Europi, Goodyear Dunlop Sava Tires, predstavio je modele ljetnih guma. Najnovija guma Dunlop StreetResponse2, namijenjena je malim automobilima, a unutar robne marke Goodyear ističe se prošlogodišnji model EfficientGrip Performance. U sklopu robnih marki Fulda i Sava, kompanija vjeruje u postojeće ljetne gume koje omogućuju sigurnu i pouzdanu vožnju.

Najnoviji model StreetResponse2

Nova guma StreetResponse2 u usporedbi s prethodnicom bolje se ponaša po kišnom i po suhom vremenu. Isto tako omogućava kraći put kočenja i do 10 posto više prijeđenih kilometara. Dostupna je za naplatke od 13, 14 i 15 inča.

Na mokroj površini nova guma omogućava 6 posto bolje kočenje, odnosno do dva metra kraći put kočenja pri kočenju od 80 km/h do potpunog zaustavljanja; a na suhoj površini 4 posto bolje kočenje, što znači metar i pol kraći put kočenja pri kočenju od 100 km/h do 0 km/h.

Dunlopovi inženjeri pobrinuli su se za veći nadzor nad automobilom po mokrom vremenu pomoću novog vanjskog oblika sa zaobljenijom kontaktnom površinom, zbog čega guma učinkovitije prodire kroz sloj vode, a usavršeni dezen gaznoga sloja s dva široka kanala po obodu gume pomaže apsorbirati vodu s površine ceste.

Čvrstom prianjanju po mokrom vremenu pridonose i brojni bočni kanali koji raspršuju vodu iz gaznoga sloja. Osim kraćeg puta kočenja navedene tehnologije smanjuju i opasnost od akvaplaninga. Nova guma odlično se ponaša i po suhom vremenu jer ima čvrsto središnje rebro koje joj pruža bolje prianjanje kod bočnih manevara; a dodatnu prednost pri prianjanju i kočenju na suhoj podlozi osiguravaju i brojne lamele te kanali. Zbog cjelovite konstrukcije i male mase nova guma ima i manji otpor kotrljanja.

Model EfficientGrip Performance

Nova EfficientGrip Performance, koja je predstavljena lani i dostupna u 39 dimenzija zadovoljava nekoliko najviših mjerila europske oznake, što znači da uključuje najsuvremenije tehnologije. Među njima je tehnologija WearControl, koja gumi osigurava ravnomjerno habanje po cijeloj površini te ujedno bolje prianjanje na mokroj površini i manji otpor kotrljanja tijekom čitavoga životnog vijeka.

Za malen otpor kotrljanja gume i posljedično manju potrošnju goriva zaslužna je i mješavina koja smanjuje zagrijavanje u donjem dijelu boka te time i otpor između gume i ceste. Sloj CoolCushion Layer sprječava, odnosno smanjuje zagrijavanje po cijeloj površini gume, što općenito doprinosi uspješnom uvrštenju gume u visoke kategorije na oznaci. Usavršeni sustav blokova i izuzetno sitni kanali na ramenome dijelu dodatno smanjuju razinu buke pri kotrljanju gume.

Sukladno nastojanjima kompanije za veću sigurnosti na cestama, u dezen gume uključena je napredna tehnologija trodimenzionalnih blokova nazvana ActiveBraking. Ova tehnologija omogućuje bolji kontakt blokova gaznoga sloja s cestom tijekom kočenja, što omogućuje kraći put kočenja. Neprekidna rebra po obodu gume povećavaju krutost gume pri skretanju, a to znači odličnu upravljivost i nadzor nad vozilom.

Fulda i Sava

Visokoizdržljiva (HP) ljetna guma EcoControl HP namijenjena je svim vozačima koji traže cjenovno primjerenu gumu s pouzdanim nadzorom na cesti. Neovisna organizacija za testiranje i certifikaciju TÜV SÜD Automotive cjelovito je ispitala gumu i utvrdila da je riječ o gumi s uravnoteženim svojstvima budući da njihovi neovisni rezultati na trkaćim stazama pokazuju pouzdanost pri kočenju na suhoj i mokroj površini te odličan otpor kotrljanja.

Elipsasti vanjski oblik presjeka gume i nepovezana ramena rebra pri kočenju na suhoj površini omogućuju bolji kontakt s cestom i zato čak do 5 posto kraći put kočenja na suhim cestama. Na mokrim površinama svojom mješavinom gaznoga sloja s punom silikom EcoControl osigurava čvrsto prianjanje, a brojni kanali AquaFlow omogućuju učinkovito apsorbiranje i raspršivanje vode u njima. Produženi prianjajući rubovi gume razbijaju sloj vode pod kontaktnom površinom i time joj osiguravaju sveopće bolje prianjanje na cestovnu površinu pa na mokroj cesti postiže 9 posto kraći put kočenja.

Sava za ljetnu gumu preporučuje uporabu postojećih guma i Intensa uhp i Intensa suv. Intensa uhp je visokoizdržljiva ljetna guma koja pruža dobru upravljivost na suhoj i mokroj površini. Vozačima visokoizdržljivih automobila koji paze na troškove omogućava manju potrošnju goriva zbog materijala od kojih je sastavljena. I Intensa suv je visoko izdržljiva ljetna guma za najnovije generacije SUV vozila. Karakterizira ju odlična upravljivost na suhoj površini s preciznim upravljanjem i izdržljivošću u zavoju, a osim toga, guma ima i veliku izdržljivost na mokrim cestama.

: Pogledajte ostale vijesti i videa iz rubrike Gume :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club