20.09.2010.

Novi Citroen C4

Nedavno je otkriven potpuno novi Citroen C4. Redizajniran iz temelja, elegantan i živahan, racionalan i polivalentan, protekcionistički i moderan. Novi Citroen C4 postavlja nove standarde na tržištu kompaktnih limuzina. Novi C4 ponovno usvaja ono što je oduvijek bila snaga Citroen vozila: afirmirajući stil.

Novi Citroen C4

Na prvi pogled, ostavlja dojam robusnosti i stabilnosti zahvaljujući ujednačenim dimenzijama i karoseriji postavljenoj uz kotače. Obrada površina koja je poput skulpture i stražnji aerodinamični spojler crne boje svjedoče o potrazi za optimalnom aerodinamikom.

Preciznost spojeva, kromirani detalji (prednji i stražnji odbojnik, klizne brtve stakala…) i oblik sjajnih naplataka od lagane legure naglašavaju siluetu vozila. Brojni detalji ističu vrijednost i naglašavaju osobnost novog Citroena C4 : eleganciju i profinjenost. Na taj način, novi C4 nagovještava promjenu u pogledu vidljive kvalitete. Navedenu promjenu prati izbor od 10 boja karoserije i kotača dimenzija od 15‘’ do 18’’.

Novi Citroen C4

Odražavajući stil vanjskog dijela vozila, unutrašnjost novog Citroena C4 ostavlja dojam kvalitete i profinjenosti. Sve je podređeno udobnosti i racionalnosti, zahvaljujući između ostalog vodoravno položenoj armaturnoj ploči i središnjoj instrument ploči po mjeri. Na navedenu instrument ploču izrađenu iz jednog dijela i savršeno uklopljenu u linije armaturne ploče su smještene komande audio sustava i klima uređaja.

Osim stila i kvalitete, vozači očekuju istinsku ergonomičnost funkcija za pomoć u vožnji. Stoga je novi C4 opremljen vozačkim mjestom koje savršeno utjelovljuje kreativnost marke Citroen. Poboljšano, s instrument pločom poravnatom s osi vozačevog sjedala, sve komande se nalaze na dohvat ruke :
- Nova instrument ploča s 3 brojača predstavlja povratak analognih i digitalnih informacija te nudi iznimnu čitljivost, zahvaljujući učinku udubljenja i kontrasta.
- Novi brižljivo obrađeni upravljač s centraliziranim komandama sadržava brojne podjeljene funkcije po zonama (audio sustav, telefon, regulator-limitator brzine, udobnost).

Novi Citroen C4

Kraj kompromisa

Novi Citroen C4 raspolaže brojnim adutima: prostornost i prostranost prtljažnika, polivalentnost i ugodnost boravka u vozilu.

Prvenstveno nudi poboljšani koncept u svijetu limuzina :
- Njegove dimenzije su kompaktne, što predstavlja bitni kriterij u ovom segmentu : 4,33 m dužine (+ 5 cm), 1,79 m širine (+ 2 cm) i 1,49 m visine (+ 3 cm).
- Pristup i prostornost su poboljšani, s više prostora za glavu na stražnjim sjedalima.
- Njegov prtljažnik je referenca na tržištu : najveći je u kategoriji (do 408 litara) i 100% iskoristiv (kubični oblik, niski i tanki utovarni prag, raspored unutrašnjosti).

Novi Citroen C4

Konačno, kako bi omogućio prijevoz predmeta i olakšao boravak u automobilu, Citroen C4 je također referenca u pogledu pretinaca. Oni su brojni, prostrani i praktični : veliki osvijetljeni pretinac za rukavice, pretinci u vratima u koje stanu boce od 1,5 litre sprijeda, ladica ispod prednjih sjedala, pretinac na središnjoj fasadi i velika novost koju čini visoka i široka središnja konzola podijeljena na 4 zone za odlaganje. Najinovativniji pretinac u navedenim zonama je multifunkcionalan, hlađen, osvijetljen na prednjem dijelu i zatvoren kliznim pokrovom.

Ležanje na cesti

Ležanje na cesti je prilagođeno karakteristikama vozila i vjerno udobnosti u vožnji karakteristično za vozila Citroen. Novi Citroen C4 je opremljen prednjim ovjesom tipa pseudo-McPherson, novim stražnjim ovjesom s deformirajućom osovinom i hidrauličnim upravljačem s elektro pumpom, provjerenim rješenjima savršeno prilagođenima karakteristikama vozila. Navedena oprema omogućuje besprijekorno ležanje na cesti. Citroen C4 se također odlikuje vrlo dobrom kontrolom zanošenja i izvrsnim odzivom vozila, naročito pri manevrima izbjegavanja prepreke ili naglih pokreta, nudeći na taj način vozaču osjećaj lakoće vožnje i kontrole nad vozilom.

Novi Citroen C4

Uravnosteženo ležanje na cesti je ojačano tehnologijama za pomoć u vožnji poput elektroničkog razdjelnika kočione sile, sustava za pomoć pri naglom kočenju i sustava dinamičke kontrole stabilnosti (ESP). Osim ležanja na cesti, sigurnost je dio brojnih jakih strana novog Citroen C4 koji je dobio 5 zvjezdica na EuroNcap testu. Osim strukture koja omogućuje raspodjelu energije, vozilo je opremljeno sa 6 zračnih jastuka u serijskoj opremi (za vozača, suvozača, bočni zračni jastuci i zračne zavjese).

Inteligentne inovacije za veću bezbrižnost u vožnji

Novi Citroen C4 nudi nove sustave koji omogućuju sigurnost vozaču, putnicima i ostalim sudionicima u prometu :

Novi Citroen C4

- ultrazvučni sustav za nadzor mrtvog kuta, jedinstven na tržištu. Ova inovativna funkcija obavještava vozača o prisutnosti vozila u mrtvim kutovima s pomoću narančaste diode smještene u kutu retrovizora. Sastavljen od 4 senzora koja su smještena u prednji i stražnji odbojnik, ovaj sustav koji je aktivan između 12 i 140 km/h kontrolira zonu sprijeda s pomoću vanjskog retrovizora koja se proteže do oko 5 m iza stražnjeg blatobrana i 3,5 m s bočnih strana vozila.

Novi Citroen C4

- limitator i regulator brzine koji se može programirati. Na taj način, vozač može registrirati do 5 vrijednosti brzina te ih lako pronaći tijekom promjena ograničenja brzine s kojima se može susresti na svom putu.

- svjetla za maglu sprijeda s kutnim osvjetljenjem. Radi se o novoj opremi u gami Citroen. Ova svjetla nude dodatni svjetlosni snop u zavoju te na taj način poboljšavaju vidljivost i sigurnost u zavojima i raskrižjima. Mogu se uključiti na dva načina : paljenjem pokazivača smjera ili kada kut upravljača dosegne 60°. Konačno, svjetla za maglu mogu osvijetliti do 75° desnog ili lijevog kuta vozila.

Novi Citroen C4

- nova inovativna usluga Citroen eTouch. Riječ je o sustavu koji automatski, ili na inicijativu putnika, upućuje hitne pozive i lokalizirane pozive za pomoć na cesti zahvaljujući integriranoj SIM kartici (besplatne i dostupne od 0 do 24 sata dnevno, 7 dana tjedno), za precizno lociranje vozila i brzu intervenciju u slučaju kvara ili prometne nesreće. (Satelitska geolokalizacija zasad nije dostupna u Hrvatskoj) Dodatne dvije usluge će također biti ponuđene na Internetu : virtualna servisna knjižica i Eco driving. Ove usluge omogućuju obavještavanje kupca u slučaju mehaničkog ili sigurnosnog kvara, obavještavanje o servisima koje treba obaviti kao i praćenje potrošnje goriva i emisije CO2.

Limuzina s brojnim priključcima

Novi Citroen C4 nudi brojne priključke, inovativne na tržištu kompaktnih limuzina, poput utičnice od 230 V. Ova limuzina s brojnim priključcima je također opremljena s USB priključkom, Jack utičnicom i utičnicom od 12 V, koje su smještene u prednji dio središnje konzole i osvijetljenje snopom svjetla koje proizlazi iz središnje fasade. Utičnica od 12 V je također dostupna u prtljažniku.

Novi Citroen C4

Konačno, novi Citroen C4 može biti opremljen integriranim navigacijskim sustavom posljednje generacije s velikim zaslonom u boji. Navedeni navigacijski sustav eMyWay raspolaže prikazom informacija u boji visoke rezolucije, internom memorijom i USB priključkom kompatibilnim sa svim MP3 čitačem te streaming audio bluetooth tehnologijom, koja nudi mogućnost slušanja glazbenih datoteka s mobilnog telefona.

Novi Citroen C4

Ekologija

Smanjiti negativni učinak na okoliš također spada među prioritete novog Citroen C4. Osim što nudi motore koji potvrđuju vodeće mjesto u zaštiti okoliša i udovoljavaju zahtjevima Marke, uvodi i nove tehnologije koje omogućuju smanjenje emisije CO2 i potrošnje goriva. Zahvaljujući svim inovacijama, novi Citroen C4 će biti dostupan s izvedbom koja ima emisiju CO2 od 109 g/km, a zatim će krajem 2011. emisija CO2 biti smanjena na 99 g/km. Također, novi Citroen C4 je sastavljen od 70 % već recikliranog metala, od 5 % različitih materijala (staklo…), 5 % tekućina i ostatak od plastičnih materijala (polimeri).

Nove gume MICHELIN ENERGYTM Saver

Novi Citroen C4

Citroen i Michelin su udružili svoje inovativne sposobnosti kako bi usavršili gume 16’’ MICHELIN ENERGY™ Saver posljednje generacije koje opremaju, po prvi put, e-HDi izvedbe novog Citroen C4. Iz ovog partnerstva proizlaze iznimne performanse i energetska postignuća. Naime, gume MICHELIN ENERGY™ Saver uz vrlo nisku potrošnju goriva omogućuju novom Citroen C4 smanjenje emisije CO2 za 5 g/km u odnosu na standardne gume na tržištu te uštedu goriva od 0,2 l na 100 km, odnosno 90 litara tijekom životnog vijeka guma.

Motori

Novi Citroen C4 je opremljen ekološkim i ekonomičnim motorima Euro V: 4 motora HDi (HDi 90 FAP, HDi 110 FAP, e-HDi 110 FAP i HDi 150 FAP) te 3 benzinska motora (VTi 95, VTi 120 i THP 155). Motori THP 155 i e-HDi 110 FAP su ponuđeni uz ručno upravljani mjenjač sa 6 stupnjeva prijenosa. Motori HDi 110 FAP i HDi 150 FAP su ponuđeni s ručnim mjenjačem sa 6 stupnjeva prijenosa. Konačno, motor VTi 120 se nudi s ručnim mjenjačem s 5 stupnjeva prijenosa i automatskim mjenjačem s 4 stupnja prijenosa.

Proizveden u Francuskoj, u tvornici u Mulhouseu, novi C4 će nadopuniti Citroenovu ponudu modela do kraja godine. Kako bi ponudio optimalnu pouzdanost, s njim će se prijeći više od 2 milijuna kilometara do početka prodaje.

: Pogledajte ostala Citroen vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club