29.01.2010.

Citroen C-Crosser cijena u Hrvatskoj

Redizajnirani Citroen C-Crosser lansira se na hrvatsko tržište od 20. siječnja 2010. godine. U ponudi je s dvije razina opremljenosti: Confort i Exclusive, benzinskim 2.4i 170 i dizelskim 2. HDi 160 FAP motorom, te s cijenom lansiranja od 210.000 kn s PDV - om. Uvođenjem novog mjenjača DCS (Dual Clutch System) i promjenama u unutrašnjosti, Citroen C-Crosser nudi svojim korisnicima značajan napredak u pogledu užitka u vožnji i ugodnog osjećaja u kabini.

Novi mjenjač DCS je ručni upravljani mjenjač s dvostrukom spojkom koji pruža veliko zadovoljstvo i komfor u svim situacijama. Taj mjenjač u ponudi je kao alternativa za klasični mjenjač uz motor HDi 160 FAP.

Novo uređenje unutrašnjosti, u kojem su korištene nove obloge i ploča s instrumentima s novim grafičkim izgledom, bitno pridonosi doživljaju kvalitete. Ona je sada još privlačnija i profinjenija.

citroen c crosser

SERIJSKA OPREMA CONFORT uključuje ABS + EBD, automatske brisače, automatski klima uređaj, automatsko paljenje svjetala, bočne zračne jastuke i zračne zavjese, daljinsko centralno zaključavanje, električno podesive i grijane vanjske retrovizore, ESP, Isofix sustav, naplatke od lagane legure 16", putno računalo, radio CD MP3 sa 6 zvučnika, regulator/limitator brzine, stražnja svjetla s LED žaruljicama, upravljač presvučen kožom, prednje i stražnje električne podizače stakala, rezervni kotač smanjenih dimenzija, svjetla za maglu, vozačevo sjedalo podesivo po visini I dr.

SERIJSKA OPREMA EXCLUSIVE sadrži opremu CONFORT + BlueTooth, naplaki od lagane legure 18", pomoć pri parkiranju straga, presvlake od kože i grijanje stražnjih sjedala, radio CD MP3 sa 6 zvučnika + CD izmjenjivač, stražnju klupa u 3. redu koja se sprema u podnicu, xenon farove + perač farova dr.

Novi mjenjač koji se nudi uz Citroen C-Crosser predstavlja premijeru za marku Citroen. Mjenjač DCS odnosno "Dual Clutch System" je ručni robotizirani mjenjač s dvije spojke. Užitak u vožnji je gotovo isti kao s automatskim mjenjačem, jer se stupnjevi prijenosa mijenjaju neprimjetno. Posebno treba istaknuti veliku lakoću manevriranja pri maloj brzini, zahvaljujući mogućnosti "puzanja" nakon otpuštanja papučice kočnice, bez pritiska na papučicu gasa.

citroen c crosser

Uz taj mjenjač, vozilo ima i funkciju pomoći pokretanja na kosini. Ta funkcija u velikoj mjeri olakšava pokretanje i manevriranje na nagibima od 5° ili većim.

U mješovitoj vožnji, potrošnja goriva je 7,3 l/100 km, a emisije CO2 iznose 192 g/km.

Ručica i sklopke mjenjača DCS

Citroen C-Crosser ima ručicu mjenjača na podnici. Kad je ručica u položaju "D", sustav automatski upravlja promjenama stupnjeva prijenosa. Prekidačem smještenim iza ručice mjenjača može se izabrati jedan od dva programa promjena stupnjeva prijenosa: program "Normal" koji se uvijek uključuje nakon pokretanja motora, i program "Sport" koji omogućuje veću dinamičnost u promjenama stupnjeva prijenosa. Postoji i mogućnost ručnog mijenjanja stupnjeva prijenosa koje se uključuje poprečnim pomicanjem ručice iz položaja "D", ako vozač sam želi odlučivati o promjenama stupnjeva prijenosa.

citroen c crosser

Osim toga, ispod obruča upravljača smještene su sklopke mjenjača: desna sklopka služi za uključivanje višeg stupnja prijenosa, a lijeva sklopka za uključivanje nižeg stupnja prijenosa. One omogućuju:
- promjene rada, stupnjeva prijenosa, u ručnom načinu rada, osim s ručicom mjenjača,
- promjenu stupnja prijenosa, u automatskom načinu rada, prije eventualnog povratka na potpuno automatski način rada,
- povratak na automatski način rada dužim pritiskom na sklopku "'+".

Način rada mjenjača DCS
Mjenjač DCS ima šest stupnjeva prijenosa. Sastoji se od dva dijela, svaki sa svojom spojkom. Jedan dio ima neparne stupnjeve prijenosa: 1, 3. i 5. i stupanj za vožnju natrag. Drugi dio ima 2, 4. i 6. stupanj prijenosa. Originalnost rada mjenjača sastoji se u činjenici da su u većini faza rada istovremeno uključena dva stupnja prijenosa u svakom dijelu.

Kad je uključen neki stupanj prijenosa, računalo određuje naredni stupanj koji treba izabrati i uključuje ga. U odgovarajućem trenutku, prva spojka se otvara, a druga se istovremeno zatvara. Takvo rješenje omogućuje praktički trenutačne promjene stupnjeva prijenosa, bez ikakvih trzaja, jer ne postoji prekid u prijenosu momenta. Promjena stupnja prijenosa je neprimjetna za vozača i za ostale putnike.

citroen c crosser Download kompletnog Citroenovog cjenika za kupca

Ako stupanj prijenosa koji izabere računalo nije prikladan (na primjer, prilikom umjerenog ubrzavanja, ako vozač želi ručno uključiti niži stupanj prijenosa radi bržeg ubrzavanja), vrijeme do promjene stupnja malo će se produžiti, ali sama brzina promjene i njezin komfor neće se promijeniti.

Ugodan rad mjenjača može se usporediti s automatskim mjenjačem, posebno zahvaljujući mogućnosti "puzanja" u vožnji naprijed ili natrag, što znači da se vozilo počinje kretati nakon otpuštanja papučice kočnice, bez pritiska na papučicu gasa, tako da je manevriranje pri vrlo maloj brzini znatno lakše.

Oba dijela mjenjača i obje spojke postavljeni su na zajedničku osovinu, radi manjeg zauzimanja prostora i radi što manje mase. Obje spojke smještene su u uljnoj kupci, čime se omogućuje prenošenje velikog momenta koji ostvaruje motor HDi 160 FAP.

Spojkama i promjenama stupnjeva prijenosa upravlja hidraulički sustav, preko računala koje upravlja izvršnim članovima spojke i promjena stupnjeva prijenosa.

: Pogledajte ostala Citroen vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club