13.01.2011.

Chevrolet u Detroitu

Nakon svjetske premijere peterovratnog Avea u Parizu u rujnu 2010., Chevrolet na Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila u Detroitu predstavlja posve novi Sonic iz modelske godine 2012. za američko tržište (izvan SAD-a poznat kao Aveo). Četverovratna i peterovratna verzija Avea bit će predstavljene na europskom tržištu početkom ljeta 2011. godine.

chevrolet sonic

Sonic će biti u ponudi u dvije izvedbe: kao šminkerska četverovratna limuzina te u sportskoj peterovratnoj izvedbi. Svaka od njih nudi pregršt prostora na stražnjoj klupi, gotovo najviše u klasi, kao i velik prtljažnik.

Napredan dizajn vanjštine

Iz svakog kuta limuzinska i peterovratna izvedba Sonica odaju dojam snage, stabilnosti i profinjenosti. Širok i robustan stav s proporcijama kod kojih su kotači u samim kutevima pak prizivaju visoke performanse. Moderna nagnuta linija karoserije sugerira pokret čak i kada je automobil u mirovanju.

chevrolet sonic

Elementi dizajna koji evociraju agresivnost poput snažnih blatobrana i okruglih prednjih svjetala inspiriranih motociklima stopljeni su s blažim, globalnim dizajnerskim motivima kao što su dvodijelna rešetka i okrugla stražnja svjetla – rezultat je dizajn koji je na prvi pogled prepoznatljivo Chevroletov. Prednji rub poklopca motora tvori izraženu liniju iznad prednjih svjetala koja se spaja s elegantnim profilom specifičnim po fluidnim neprekinutim bočnim linijama, visokom središnjom linijom te spuštenom linijom krova. Bočni retrovizori imaju isti oblik kao čitav automobil i naizgled nestaju u profilu.

Limuzinska i peterovratna izvedba značajno se razlikuju. Peterovratni model ima robustan dvodijelni oblik s agresivnim i dinamičnim glavnim linijama, dok profil limuzine odaje elegantniji i ozbiljniji dojam. Na prvi pogled peterovratna izvedba izgleda kao model s tri vrata jer su kvake na stražnjim vratima diskretno smještene na području C-nosača. Na stražnjem dijelu peterovratnog modela nalazi se još neobičnih detalja, kao što su otkrivena stražnja svjetla inspirirana motorima.

Detalji koji povećavaju Sonicov dojam kvalitete i posebne pažnje posvećene detaljima su kromirani obrub rešetke i mat crni saćasti rešetkasti umetci na svim modelima, s cijelim nizom velikih naplataka uključujući 17-inčne aluminijske naplatke. Sve ovo pridonosi sportskom dojmu.

Inspirirajući interijer

Sonicova kabina usklađena je s elementima dizajna vanjštine inspriranima motorima, s detaljnom pločom s instrumentima na kojoj se nalazi veliki analogni tahometar smješten unutar asimetričnog LCD zaslona, s također velikim digitalnim zaslonom brzinomjera.

chevrolet sonic

U unutrašnjosti se nalaze pretinci za pohranu u središnjoj konzoli i vratima. Stražnja sjedala preklapaju se posve vodoravno tako da olakšavaju utovar većih komada prtljage. Prednja sportska sjedala dolaze standardno, dok se grijana prednja sjedala mogu izabrati kao opcija.

Konstruiran za agilnu sportsku vožnju i upravljanje

Sonic donosi agilnost i zabavno iskustvo vožnje, koji su rijetki u ovom segmentu. Inženjeri su ugodili Sonicovo podvozje i ovjes, dajući mu iznimno sportski osjećaj upravljanja, a vozilo je izbalansirano za vožnju po raznim uvjetima.

Sa svim modelima dolazi prednji ovjes tipa McPherson s oprugama i stabilizacijskom prečkom, dok je straga polunezavisni ovjes s polukrutom torzijskim osovinom i pomoćnim linkovima, s robusnom cjevastom prečkom u obliku slova V, i plinskim amortizerima. Prednji i stražnji trag kotača jednaki su i iznose 1.509 mm kako bi se dobila stabilnost i izvrsna ravnoteža.

Elektroničko servo upravljanje dolazi kao standardna značajka i ima kompenzator koji stalno prilagođava interakciju sustava s brzinom kako bi se dobilo precizno upravljanje tijekom cijelog životnog vijeka ovog sustava.

chevrolet sonic

Struktura Sonicove karoserije napravljena je tako da bude među najčvršćima u segmentu, a njena krutost omogućila je inženjerima da još preciznije ugode ovjes i upravljanje. Sonicova jedinstvena struktura s ravnim gornjim okvirom, primjerice, osigurava optimalnu čvrstoću prednjeg dijela podvozja. Stražnja osovina je u principu posve ravna, bez kontura, kako bi bila što manja i što učinkovitije smanjivala buku i vibracije.

Proizvodnja Sonica počet će krajem 2011. Chevrolet je jedina kompanija koja proizvodi male automobile u Sjedinjenim Državama.

: Pogledajte ostala Chevrolet vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club