13.01.2010.

Chevrolet Aveo RS

Chevrolet je objavio da će na ovogodišnjem Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila svijetu predstaviti svoj konceptni automobil Aveo RS. Krasi ga dinamičan i uzbudljiv izgled inspiriran europskim trendovima koji će se svidjeti mladim ljubiteljima automobila te predstavlja najavu Avea iduće generacije.

Chevrolet Aveo RS

Duži, širi i prostraniji od trenutne produkcijske verzije Avea, ogledni model RS ima sve elemente dizajna specifične za automobile više klase, i to one vezane za interijer i eksterijer, te predstavlja mogućnosti personalizacije koje će potencijalno biti dostupne s Aveom sljedeće generacije.

Chevrolet Aveo RS

„Konceptno vozilo Aveo RS jasno pokazuje da smo spremni napraviti veliki korak naprijed u segmentu malih automobila“, rekao je predsjednik i izvršni direktor Chevroleta Europe, Wayne Brannon. „Svojim dolaskom u Europu 2011. novi će Aveo biti posve usklađen sa sjajnim Cruzeom i Sparkom, našim najnovijim kompaktnim modelom i minijem.“

„Ogledni Aveo RS će pokazati da smo posve ozbiljni u namjeri da redifiniramo Aveo i njegovo mjesto u segmentu manjih automobila, jednako kako smo redefinirali i Malibu“, rekao je Jim Campbell, glavni direktor Chevroleta.

Ogledni Aveo RS u boji Boracay Blue krase svi elementi dizajna karakteristični za Chevrolet poput dvodijelne rešetke, okruglih stražnjih svjetala te izduženih blatobrana, no dizajneri su dodatno uljepšali ovaj ogledni primjerak spuštenim otvorima za zrak u kombinaciji s poliranim aluminijem. Svjetla za maglu integrirana su u naglašeni otvor za hlađenje kočnica koji se stapa s linijom prednjih blatobrana, dajući automobilu agresivan i sportski štih.

Chevrolet Aveo RS

Istaknuta prednja svjetla sa svojim strukturalnim okvirom od poliranog aluminija inspirirana su motorima – jednom od glavnih fascinacija Aveovih dizajnera. Elegantan profil karakteriziraju fluidne i neprekinute bočne linije, podignuta središnja crta te niska linija krova. Vanjski retrovizori sa žutim pomoćnim pokazivačima smjera istog su oblika kao i automobil te naizgled nestaju u profilu. Na prvi pogled automobil izgleda kao model s trima vratima jer su kvake stražnjih vrata diskretno smještene u području C-nosača.

„Ogledni Aveo RS pokazuje kako napredan dizajn može dati osobnost malom automobilu“, rekao je Michael Simcoe, izvršni direktor vanjskog dizajna za Sjevernu Ameriku. "Želimo da ga kupci vide i emotivno reagiraju na dizajn.“

Poznata je stvar da svaki automobil koji puca na visoke performanse ne može postići takav status bez niskoprofilnih, širokih guma. Kotači oglednog Avea RS su 19-colni peterokraki s Chevroletovim logom u metalik boji. Otvori kotača otkrivaju kočničke kalipere u boji Boracay Blue.

Chevrolet Aveo RS

Stražnji dio ovog oglednog automobila zadržava sportski štih s integriranim spojlerom koji se proteže od krova, a tu je i ispušna cijev smještena na sredini, s kromiranim završecima. Istaknuta stražnja svjetla inspirirana motorima nalaze se u aluminijskim kućištima te dolaze s diskretnom Chevroletovom prepoznatljivom leptir-mašnom.

Prostran i lijep interijer
Sa svojim mat crnim interijerom i naglascima u sjajnoj crnoj te metalik i plavoj boji, kod oglednog Avea RS jednaka je pažnja posvećena vanjskim detaljima kao i interijeru. Tema Boracay Blue nastavlja se u unutrašnjosti s posebnim prošivima preko cijele dvodijelne ploče s instrumentima, na stranicama prednjih i stražnjih vrata, obruču upravljača, presvlakama oko mjenjača i ručne kočnice, kožnim sjedalima te čak podnim tepisima. Na integriranoj središnjoj konzoli nalazi se mjenjač, kontrole za klimatizaciju te zvučni sustav u sklopu kojega se nalazi USB utičnica. Ledenoplavo pozadinsko osvjetljenje audiozaslona, indikatora i gumba dodatno naglašava plave prošive.

Chevrolet Aveo RS

Inspiracija svijetom motora nastavlja se u unutrašnjosti vozila: okrugli analogni brzinomjer postavljen je unutar asimetričnog LCD infozaslona s metalnim obrubom, a tu su i okrugli bočni otvori za zrak također obrubljeni aluminijem.

Unutrašnjost je funkcionalna koliko i moderna, s pretincima za pohranu na središnjoj konzoli i u vratima. Stražnje se sjedalo može posve preklopiti čime se olakšava smještaj većih objekata u prtljažnik.

Učinkovitost i performanse
Ogledni automobil Aveo RS pogoni visokoučinkoviti 1.4-litarski Ecotec motor snage 138 KS (103 kW) s turbopunjačem.

Chevrolet Aveo RS

Šesterostupanjski ručni mjenjač napravljen je kako bi osigurao dinamično i živahno iskustvo vožnje.

Za potrebe ovog konceptnog modela dizajneri su napravili poseban poklopac motora u grafitno srebrnoj boji s umetcima od poliranog aluminija. Otvori za lijevanje tekućine za hlađenje i hidrauliku imaju rub u ledenoplavoj boji, a ventilacijski otvori na poklopcu motora imaju matirano kromiranu završnu obradu te su dizajnirani tako da odgovaraju boji naplataka.

Chevrolet je već prije najavio da će se novi Aveo za tržište Sjeverne Amerike proizvoditi od 2011. godine u tvornici Orion u gradu Orion Township, američka savezna država Michigan, SAD. Ovo je potez kojim će se u sjeveroistočnom Michiganu otvoriti 1.200 radnih mjesta. Krajem 2010. trebale bi početi pripreme za proizvodnju novog Avea u pogonu Orion.

: Pogledajte ostala Chevrolet vozila :

Bookmark and Share

facebook twitter rss you-tube
oldtimer club