01.04.2010.

GM predstavlja konceptno vozilo EN-V

Do 2030. godine više od 60% svjetske populacije, koja trenutno broji 8 milijardi ljudi, živjet će u urbanim područjima. To znači da će javna infrastruktura biti pod izuzetno velikim pritiskom, a ona se već sada jedva nosi sa sve većim zahtjevima koji se postavljaju pred javni i osobni transport te ostale temeljne usluge.

GM EN-V

General Motors i njegov strateški partner Shanghai Automotive Industry Corp. Group (SAIC) dijele zajedničku viziju koja se tiče potrebe za osobnom mobilnošću, nudeći radikalnu promjenu u konceptu osobnog gradskog transporta. Trenutno su na tragu nekoliko rješenja za vozače sutrašnjice, od kojih najviše obećava novi koncept nazvan EN-V.

GM EN-V

EN-V, što je skraćenica za Electric Networked-Vehicle (električno umreženo vozilo), slijedi osnovni princip osobne mobilnosti – slobodu, istovremeno izuzimajući motorno vozilo iz ekoloških rasprava i redefinirajući vodeću poziciju u dizajnu. EN-V je električni dvosjed stvoren kako bi riješio probleme prometnih zastoja, slabe dostupnosti parkirnih mjesta, kvalitete zraka i troškova održavanja u gradovima budućnosti.

GM EN-V

Tri modela EN-V-a predstavljena su u Šangaju. Oni utjelovljuju tri karakteristike koje naglašavaju zabavnu prirodu budućeg osobnog prijevoza: Jiao (ponos), Miao (čarolija) i Xiao (smijeh). Konceptna vozila će biti izložena od 1. svibnja do 31. listopada u zajedničkom paviljonu SAIC-a i GM-a na izložbi World Expo 2010 u Šangaju. Predviđa se da će u budućnosti Šangaj postati jednim od središta uspostave rješenja za osobnu mobilnost.

GM EN-V

Konceptni EN-V inspiriran je prototipom pod nazivom Personal Urban Mobility and Accessibility (P.U.M.A.) kojeg je razvio GM u suradnji s tvrtkom Segway i predstavio u travnju 2009. Pogone ga električni motori u svakom od njegova dva načina rada. Ovu je tehnologiju GM prvi put predstavio svojim konceptom Hy-wire na Pariškom sajmu automobila 2006. Motori pružaju snagu za ubrzavanje, no također kontroliraju usporavanje i zaustavljanje. Radijus okreta značajno je manji od onog kod današnjih konvencionalnih vozila, što omogućuje da se EN-V okreće i na najmanjim prostorima.

Nulta emisija moguća je zahvaljujući pogonu na litij-ionske baterije. One se ponovno pune konvencionalnim načinom, preko kućne strujne utičnice, što omogućuje da EN-V prođe minimalno 40 kilometara između punjenja. Osim toga, EN-V može poboljšati učinkovitost javne električne infrastrukture jer vozilo, na temelju statistike korištenja, „komunicira“ s električnom mrežom kako bi utvrdilo kada je najbolje vrijeme za punjenje baterija.

GM EN-V

Kombinacijom sustava globalnog pozicioniranja (GPS), komunikacije među vozilima i senzorskih tehnologija prikupljanja podataka na daljinu, konceptni EN-V može se voziti ručno i uz pomoć automatskog pilota.

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club