08.03.2013.

Novi Audi A3 Sportback g-tron

S modelom A3 Sportback g-tron Audi čini veliki korak naprijed u smjeru održive mobilnosti. Kompaktni automobil s pet vrata pokretan Audi e-gas gorivom izuzetno niske emisije CO2 bit će premijerno predstavljen krajem ove godine, dok će se proizvodnja e-gas goriva odvijati u postrojenju za pretvorbu energije iz alternativnih izvora u plin u mjestu Werlte u Njemačkoj. Ovaj novi automobil inovativno spaja ekološku ravnotežu i ekonomičnost s naprednim tehnološkim rješenjima.

audi a3 g-tron

Model Audi A3 Sportback g-tron dolazi s kompletnom ponudom Audijevih tehnoloških rješenja – od ultra-laganih tehnologija te informacijskih i zabavnih sustava, do sustava pomoći za vozača. Na prvom mjestu ipak je napredna CNG pogonska tehnologija, a posebno ona za spremanje goriva. Zapremina svakog od dva spremnika za gorivo ispod poda prtljažnika iznosi sedam kilograma stlačenog prirodnog plina (CNG) pri maksimalnom tlaku od 200 bara. U skladu s konceptom ultra-lagane konstrukcije, svaki spremnik teži 27 kilograma manje od konvencionalnog spremnika goriva.

Spremnici se sastoje od nove vrste matrice. Unutrašnji sloj se sastoji od za plin nepropusnog poliamid polimera, dok je drugi sloj napravljen od polimera ojačanog ugljikovim vlaknima (CFRP), što spremniku daje ekstremno visoku čvrstoću. Treći sloj napravljen je od polimera ojačanog staklenim vlaknima (GFRP) što osigurava visoku zaštitu od vanjskih oštećenja. Za spajanje vlaknima ojačanih materijala koristi se epoksi smola visoke čvrstoće.

audi a3 g-tron

Druga bitna značajka modela Audi A3 Sportback g-tron njegov je elektronski regulator pritiska plina. Ova kompaktna i lagana komponenta u dva stupnja smanjuje visoki pritisak plina koji teče u cilindre na oko pet do devet bara.

Ona uvijek osigurava odgovarajući pritisak u dovodnim linijama plina na usisnim ventilima – niski pritisak za efikasnu vožnju pri malim brzinama, a veći pritisak kada vozač zatraži više snage i okretnog momenta. Padne li tlak u spremniku ispod deset bara, sustav upravljanja motora se automatski prebacuje na pogon benzinom. Audi A3 Sportback g-tron je potpuno bivalentno vozilo, odnosno njegove performanse su jednake bilo da je pokretan CNG-om ili benzinom.

audi a3 g-tron

CNG osigurava doseg – na osnovi standardne potrošnje goriva – od oko 400 km, dok po potrebi benzin osigurava dodatnih 900 km; ukupni doseg otprilike odgovara dosegu Audi TDI modela. Dva prikaza na ploči sa instrumentima vozaču pružaju trenutne informacije o razini goriva u svakom od spremnika. Informacijski sustav vozaču također prikazuje trenutnu potrošnju goriva na osnovi određenog režima rada.

Ispod istog poklopca nalaze se dva otvora za dolijevanje goriva. Nakon dolijevanja goriva, i u uvjetima velike hladnoće, motor se pali pomoću benzina, te se čim je moguće prebacuje na prirodni plin.

audi a3 g-tron

Motor je baziran na novom modelu motora 1.4 TFSI. Ključne promjene odnose se na glavu motora, turbo prednabijanje, sustav ubrizgavanja i katalizator. Uz snagu od 81 kW (110 KS) i 200 Nm okretnog momenta, Audi A3 Sportback g-tron postiže maksimalnu brzinu od 190 km/h, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h od jedanaest sekundi. Ovaj automobil s pet vrata u prosjeku troši manje od 3,5 kilograma CNG-a ili Audi e-gas goriva na 100 km . Audi e-gas gorivo se generira u postrojenju za dobivanje električne energije iz alternativnih izvora u sklopu Audi e-gas projekta. Kada se automobil pokreće plinom CO2 emisije su manje od 95 grama po kilometru.

Ravnoteža je još privlačnija u analizi „od izvora do kotača", koja uključuje sve faktore od izvora goriva do kotača automobila. Kada se A3 Sportback g-tron pokreće Audi e-gas gorivom, ne generira se više CO2 no što je potrebno u kemijskom procesu za proizvodnju ovog goriva – čime se zatvara krug. Kada se u proračun uključi energija potrebna za izgradnju postrojenja za e-gas gorivo i vjetrogeneratora, CO2 emisija je još uvijek niža od 30 grama po km.

audi a3 g-tron

Kupci modela Audi A3 Sportback g-tron moći će nabaviti e-gas gorivo na javnim CNG punionicama pomoću ekološke metode izračuna, slično metodi koja se trenutno koristi za dobivanje ekološki prihvatljive električne energije. Zahvaljujući e-gas projektu Audi je prvi proizvođač automobila koji je razvio kompletni lanac nositelja ekološki održive energije. Početak lanca predstavlja električnu energiju koja je proizvedena iz obnovljivih izvora, a krajnji proizvodi su vodik i sintetičko Audi e-gas gorivo. Uskoro će završiti izgradnja prvog industrijskog postrojenja na svijetu za proizvodnju sintetičnog metana (e-gas) iz CO2 plina, koristeći obnovljive izvore energije u mjestu Werlte (Emsland oblast Donje Saske) u Njemačkoj.

Audijevo e-gas postrojenje koristi obnovljive izvore električne energije za prvu fazu koja uključuje elektrolizu – razbijanje vode na kisik i vodik (Audi e-hydrogen) - te bi jednog dana vozila mogla biti pokretana na gorive ćelije. Međutim kako još nema široko rasprostranjene infrastrukture za vodik, on se miješa s plinom CO2 u postrojenju za proizvodnju metana kako bi se proizveo obnovljivi sintetični metan, ili Audi e-gas. Kemijski gledano, ovo e-gas gorivo je identično fosilnom prirodnom plinu. Kao takvo, može se distribuirati u CNG stanice preko mreže za prirodni plin.

Zahvaljujući ovom procesu pretvorbe energije u plin, električna mreža i plinska mreža se po prvi put spajanju bidirekcijski. Do sada, iako je bilo moguće generirati električnu energiju iz plina, obrnuto nije bilo moguće. Ovo Audi e-gas postrojenje time utire put za nadopunjavanje mreže prirodnog plina viškom električne energije, koristeći visoki kapacitet spremanja plina i prijenosni sustav plinske mreže.

CO2 plin, koji se koristi u Audijevom e-gas postrojenju je otpadni proizvod postrojenja bio-plina, koje se nalazi u blizini, te kojim upravlja tvrtka EWE. CO2, koji bi inače zagadio atmosferu, kemijski se spaja u gorivo u Audijevom e-gas postrojenju. Ovo e-gas postrojenje će godišnje proizvoditi oko 1.000 metričkih tona e-gas goriva i kemijski će spojiti nekih 2.800 metričkih tona CO2 plina. To otprilike odgovara količini CO2 koju godišnje apsorbira 224.000 stabala bukve.

audi a3 g-tron

CO2 neutralno e-gas gorivo iz postrojenja u Werlteu, pokretati će 1.500 novih Audi A3 Sportback g-tron vozila, koja godišnje prelaze 15.000 kilometara. Industrija energije će također imati koristi od Audijevog e-gas projekta, jer pomaže u rješavanju problema efikasnog spremanja velike količine viška električne energije iz obnovljivih izvora kao što su vjetroelektrane i sunčeve ćelije, bez obzira na njihovu lokaciju. Ovo spajanje električne energije i tehnologije plina moglo bi značajno olakšati širenje uporabe obnovljive energije.

: Pogledajte ostala Audi vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club