19.06.2012.

Audi SQ5 TDI: Twin-turbo V6 diesel sa 313 KS

Istovremeno s utrkom 24 sata Le Mansa, Audi je predstavio novi top model nedavno obnovljene Q5 obitelji - Audi SQ5 TDI. Uz pomoć dva turbo punjača, njegov 3.0 TDI proizvodi snažnih 230 kW (313 KS) i 650 Nm okretnog momenta između 1.450 i 2.800 o/min. Audi SQ5 TDI će doći u prodajne salone u prvom kvartalu 2013. Radi se o prvom S modelu u Audijevoj povijesti s dizelskim motorom.

audi sq5 tdi

Ovaj snažni TDI, zapremine 2.967 kubičnih centimetara, koristi konstrukciju s dvostrukim turbo punjačima koji su spojeni u seriju. Hlađenje glave cilindara, vrijeme aktiviranja i podizanje usisnih bregastih osovina, klipovi i njihovo hlađenje mlazom ulja specijalno su konstruirani za ovaj koncept visokih performansi. Common rail sustav razvija 2.000 bara tlaka ubrizgavanja, te u jednom taktu u cilindar ubacuje gorivo u do osam kratkih ubrizgavanja. Ovaj 3.0 TDI biturbo ima odličan zvuk, koji je dodatno moduliran zvučnim rezonatorom u ispušnom sustavu – zvučnikom u kratkom bočnom kanalu.

audi sq5 tdi

Audi SQ5 TDI ubrzava od nula do 100 km/h za 5,1 sekundu te postiže maksimalnu brzinu od 250 km/h. Prosječna potrošnja goriva je samo 7,2 litre na 100 km. Inovativno upravljanje toplinom motora, start-stop sustav i regulirana uljna pumpa doprinose ovoj niskoj brojki. Brz i uglađen osam stupanjski tiptronic mjenjač i quattro stalni pogon na sve kotače s varijabilnim usmjeravanjem okretnog momenta, prenose snagu ovog potentnog V6 dizelskog motora na cestu.

audi sq5 tdi

Elektro-mehanički servo sustav upravljanja u modelu Audi SQ5 TDI je osjećajan i jako efikasan. Sportski ovjes spušta karoseriju za 30 milimetara. Standardni 20-inčni naplatci uključuju dizajn s pet paralelnih krakova, te su obučeni u gume dimenzija 255/45. Audi kao opciju nudi naplatke promjera od 21 inča. Crna kliješta kočnica na prednjoj osovini nose S oznake. Opcijski Audi drive select sustav se na zahtjev može tako nadograditi da uključuje sustav dinamičkog upravljanja sa svojim linearnim, promjenjivim prijenosnim odnosima.

audi sq5 tdi

Najviše uočljivi dizajnerski detalji su platinasto siva single-frame rešetka s pocinčanim dvostrukim šipkama u imitaciji aluminija, krovni spojler i modificirani odbojnici. Paket visokog sjaja i pokrovi vanjskih osvrtnih zrcala u imitaciji aluminija naglašavaju područje oko prozora. Audi nudi ovaj novi top model u Estoril plavoj ili Panther crnoj boji s kristalnim efektom. Karoserija uključuje veliki udio čelika ultra visoke čvrstoće, što je čini vrlo laganom, sigurnom i krutom.

audi sq5 tdi

Kao što je i uobičajeno za neki S model, unutrašnjost uključuje crne obloge i zrači sportskom elegancijom. Stropne obloge su opcijski dostupne u srebrnoj boji. Električno podesiva prednja sportska sjedala su standardno presvučena u kombinaciju Pearl Nappa kože i Alcantare. Kao opcija se nude kožne presvlake u četiri boje. Umetci od brušenog aluminija su dio standardne opreme. Opcije uključuju dekorativne umetke Carbon Atlas, u Piano izvedbi i nove aluminij/beaufort drvene umetke.

Instrumenti su sivi i uključuju S oznaku s 3D dizajnom, kazaljke su bijele, dok su papučice i ručice za izmjenu brzina na upravljaču presvučeni imitacijom aluminija. Dodatni vizualni detalji u unutrašnjosti su ručica mjenjača u S dizajnu, S oznake na pragovima vrata, start tipka i specijalno oblikovano kolo upravljača, S prikaz dobrodošlice i paket osvjetljenja. Ukupni kapacitet teretnog prostora je 1.560 litara, što model SQ5 TDI čini idealnim automobilom za sportski nastrojene i aktivne vozače. Ovo je također neuobičajeno snažno vozilo za vuču, s kapacitetom vuče kočene prikolice do 2,4 tone težine.

Audi SQ5 TDI će se pojaviti u prodajnim salonima u prvom kvartalu 2013. Kupci mogu također odabrati da se opremi s Audijevim naprednim sustavima pomoći, informacija i zabave, kao i Audi connect uslugama.

: Pogledajte ostala Audi vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club