22.02.2013.

Audi RS Q3

Na Ženevskom međunarodnom salonu automobila Audi će predstaviti model RS Q3, prvi RS model iz uspješne Q serije. Ovaj model kombinira izvanrednu svakodnevnu praktičnost s dinamičnim značajkama vožnje: potrebno mu je samo 5,5 sekundi za ubrzanje od 0 do 100 km/h, a maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 km/h. 2,5 litreni pet-cilindrični turbo motor razvija snagu od 228 kW (310 KS) i ima prosječnu potrošnju goriva od samo 8,8 litara na 100 km.

audi rs q3

Ispod poklopca motora modela RS Q3, nalazi se nagrađivani 2.5 TFSI motor visokih performansi. Ovaj pet-cilindrični motor je dobio titulu "Međunarodni motor godine" u svojoj klasi tri godine u nizu počevši od 2010., od strane međunarodnog žirija koji uključuje stručnjake za automobilsku tehniku. Iz zapremine od 2.480 cm3, ovaj motor s turbo punjačem i direktnim ubrizgavanjem goriva razvija maksimalnu snagu od 228 kW (310 KS) u rasponu od 5.200-6.700 okr/min, dok je maksimalni okretni moment od 420 Nm dostupan između 1.500 i 5.200 okr/min. Ovaj pet-cilindraš je specijalni motor, počevši od njegovog osnovnog koncepta. Poznat je iz modela TT RS i RS 3 Sportback, a tvrtka quattro GmbH ga je podesila za uporabu u modelu RS Q3. Sekvenca paljenja cilindara 1-2-4-5-3, podržana geometrijom usisa zraka i ispušnih sustava, jamči sportski zvuk motora koji je Audi prvi put učinio popularnim tijekom 1980-ih.

Vozači mogu utjecati na kontrolu krilaca u ispušnom sustavu i na značajke gasa, odabirom jednog od načina rada vozila, auto, comfort i dynamic, koristeći standardni Audi drive select sustav. U dynamic načinu rada, odziv motora je oštriji i zvuk motora intenzivniji.

audi rs q3

U modelu RS Q3, Audijev pet-cilindrični motor po prvi put zajedno radi sa standardnim Start-Stop sustavom. Druge mjere učinkovitosti, kao što je regulirana uljna pumpa, koja pumpa mazivo samo kada je to potrebno, doprinose niskoj prosječnoj potrošnji goriva od 8,8 litara na 100 km, što odgovara CO2 emisijama od 206 grama po kilometru.

Audi RS Q3 će se naći na tržištu sa serijskim 19-colnim lakometalnim naplatcima. U ponudi se nalaze i tri izvedbe 20- colnih naplataka. Jedna od njih uključuje ekskluzivni V dizajn s 5 dvostrukih krakova, koji je baziran na Audi RS Q3 konceptnom automobilu prikazanom na Kineskom salonu automobila 2012.

Sportske linije vanjštine se nastavljaju i u unutrašnjosti. Ploča sa instrumentima ima sive podloge mjerača s bijelim skalama i crvenim kazaljkama. Kontrastni vez u kameno sivoj boji se može naći na višenamjenskom upravljaču s tri kraka i ravnim dnom, kao i na ručici mjenjača. MMI i putno računalo prikazuju dobrodošlicu vozaču s RS logom, dok vozači mogu provjeriti tlak turbo punjača, temperaturu ulja i štopericu preko RS izbornika u putnom računalu. Prtljažnik ima osnovni kapacitet od 356 litara, koji se preklapanjem podijeljenih stražnjih sjedala može povećati na 1.261 litru.

Druge standardne značajke modela Audi RS Q3 uključuju, dodatno uz RS specifično putno računalo, parking sustav sprijeda i straga, Audi sound sustav s deset zvučnika, Xenon plus prednja svjetla i LED stražnja svjetla, koja kada nisu upaljena, emitiraju tamnu crvenu nijansu.

audi rs q3

U području informacija i zabave, sustav modularnih komponenata nudi široki raspon opcija; u vrhu ponude tu je MMI navigacijski sustav plus s hard diskom. Surround audio sustav tvrtke BOSE pokreće 14 zvučnika s do 465 watta izlazne snage, dok Bluetooth online telefonsko sučelje zajedno s WLAN-om spaja ovaj kompaktni SUV visokih performansi na Internet i donosi Audi connect online usluge u vozilo. Ponudu opcija zaokružuju napredni sustavi za pomoć vozaču.

: Pogledajte ostala Audi vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club