15.06.2011.

Nova Salona 38 karakteristike

Moderne i jasne linije palube su nastavak novog, prepoznatljivog stila Salone kojeg je prethodno najavila Salona 60. Na stražnjem dijelu Salone 38 nalazi se prostrani, otvoreni kokpit (najveći u klasi) s krmenom klupom koja se može lako otvarati i zatvarati, kao i velikim brojem karbonskih detalja (neki su dio standardne opreme, a neki opcija). Klizač škote glavnog jedra postavljen je ispod palube s jedinstvenom mogućnosti lakog pomicanja škote glavnog jedra na krov kabine i uživanja u plovidbi s velikom bimini tendom koja u potpunosti prekriva kokpit.

salona 38

U kokpitu Salone 38 nalaze se dva prostrana spremnika s dodatnim kokpit spremnikom za dvije plinske boce, oslonci (stope) za kormilara za izvrsnu poziciju, u razini palube kad nisu u upotrebi, dva kormila na karbonskim konzolama (opcija), jedriličarska oprema vrhunske kvalitete koja olakšava samostalno jedrenje.

salona 38

Interijer

Udoban interijer Salone 38 može se povezati s onima kakve imaju veći brodovi. Postoji varijanta s dvije ili tri kabine s prostranim kupaonicama, velikim navigacijskim stolom, funkcionalnom kuhinjom i sklopivim ležajevima u salonu. Prostran i ispunjen dnevnom svjetlošću koja dolazi kroz prozore u trupu broda, sa krovnim prozorima i brojnim detaljima pametnog dizajna, salon je izvrsno mjesto za opuštanje i uživanje u udobnosti ovog najnovijeg i do sada najnaprednijeg modela Salone.

salona 38

Performanse

Ostvarena je značajna suradnja s Jasonom Kerom, dizajnerom jedrilica za America’s Cup, kako bismo optimizirali jedriličarske performanse nove Salone 38.

Jason je dizajnirao i optimizirao kobilicu Salone 38 s nižim težištem, te je značajno unaprijedio odnos balasta i težine broda, te hidrodinamiku kobilice uz uporabu najnovijeg programa za računalnu dinamiku fluida (CFD).

Ova kobilica napravljena je uz pomoć najnaprednijih proizvodnih tehnologija i laminacije i uz uporabu visoko-tehnoloških materijala. Kobilica Salone 38 i optimizacija plana jedara razvijeni su za maksimalane performanse u kombinaciji s lakoćom upravljanja.

Konstrukcija

Zajedno s mogućnostima koje su pogodne na regatama, nova Salona 38 se suočila s potrebom za novim strukturnim inženjeringom, uvodeći na taj način Salonu u još napredniju sferu proizvodnje. Kao i na ostalim modelima, konstrukcija od nehrđajućeg čelika preuzima opterećenja sa kobilice i ravnomjerno rasprostranjuje prema većoj površini trupa broda.

salona 38

Na novoj Saloni 38 išlo se korak dalje u postizanju maksimalne čvrstoće i izdržljivosti broda, dodajući slojeve karbonskih vlakana na pozorno ispitana područja kontraštampe trupa kako bi se postigla ravnoteža konstrukcije i kontraštampe koja je na nju pričvršćena.

Područje broda izloženo udarima izrađeno je od jednostrukog laminata kako bi se izbjegla oštećenja dijelova koja su pod velikim opterećenjima središta broda. Taj prostor je dodatno učvršćen slojevima triaksijalnog ojačanja E-staklenih vlakana.

Uporaba prozirnog gel coata i vinilester epoksidne smole pri vakumskoj infuziji trupa još je jedan važan korak prema superiornoj izdržljivosti i snazi trupa. Paluba ima sendvič konstrukciju sa strukturalnim dizajnom koji se pripaja unutarnjem nosaču stropa da bolje izdrži velika uzdužna i poprečna opterećenja.

salona 38

Pregrade krme i pramca broda su u potpunosti vodonepropusne, na taj način sprječavajući bilo kakvu mogućnost prodiranja vode u slučaju da su izloženi djelovi broda (pramac i krma) oštećeni. Zahvaljujući snažnoj sendvič konstrukciji, ove pregrade pružaju dodatnu snagu i sigurnost, u isto vrijeme zadržavajući jednaku težinu. Finalni rezultat je čvrsta i lagana konstrukcija, koja stvara jake temelje za brod sposoban za plovidbu pod velikim opterećenjima, te pruža maksimum jedriličarskih mogućnosti.

: Pogledajte ostale vijesti iz svijeta nautike :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club