03.10.2012.

Volvo tehnologija autonomne vožnje

Ulazak u svijet autonomne vožnje, odnosno automobila koji samostalno voze, sljedeći je veliki korak Volvo Car korporacije u razvoju najsigurnijih automobila na svijetu.

volvo

Autonomna vožnja stvara više slobode za upravljačem, tj.daje mogućnost da se tijekom vožnje sigurno rade druge stvari kao npr. slanje SMS poruka ili čitanje knjiga. Volvo će se u razvoju sustava najprije posvetiti sporoj vožnji u koloni u gradskoj gužvi, a nešto kasnije će prijeći na sustav automobilskih vlakova na otvorenoj cesti.

Autonomna vožnja kod koje se ubrzavanje, usporavanje i upravljanje vrši bez intervencije čovjeka je već prisutna u modernom prometovanju. „Malo tko razmišlja o tome da velikim dijelom avionskog leta upravlja autopilot. No, kada se nađu u automobilu, ljudima je teško pojmiti da tijekom vožnje mogu npr. čitati knjigu,“ napominje Marcus Rothoff.

volvo

Sasvim očekivano, želja Volva da dizajnira automobile za ljude uključuje i istraživanje javnog mnijenja. Posljednje studije su pokazale da gotovo polovica ispitanika ne bi imala problema s automobilom koji se samostalno kreće (Accenture 2011). Gotovo 50 posto vozača starosti od 18 do 37 godina definitivno bi ili vjerojatno kupili automobil koji može samostalno voziti (J.D.Power 2012).

: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club