24.07.2014.

Tehnološka rješenja novog Volvo XC90

Stvoren za očekivanja modernih kupaca u pogledu inteligentne funkcionalnosti, potpuno novi Volvo XC90 donosi niz inovativnih tehnoloških rješenja koja olakšavaju nezgodne situacije prilikom parkiranja u uska mjesta.

Volvove IntelliSafe tehnologije sada uključuju i unaprijeđeni pilot za asistenciju kod parkiranja koji nudi mogućnost automatskog parkiranja u željeno parkirno mjesto te mogućnost paralelnog uparkiravanja. Volvo XC90 može sada prikazati i digitalno kreirani pogled od 360 stupnjeva iz ptičje perspektive na velikom središnjem ekranu.

Dodatno unaprijeđeni pilot za pomoć pri parkiranju olakšava paralelno i obično parkiranje tako što preuzima proces upravljanja nad upravljačem vozila dok vozač mijenja brzine te kontrolira samu brzinu automobila.

Sam proces parkiranja temelji se na informacijama koje donosi 12 ultrazvučnih senzora smještenih na različitim dijelovima automobila. Kada vozač aktivira pilot za pomoć pri parkiranju u situaciji paralelnog parkiranja, senzori počinju skenirati i pretraživati paralelni prostor koji bi mogao poslužiti za parkiranje automobila. Kada sustav otkrije parkirno mjesto barem 1.2 puta veće od dužine automobila, vozaču se upućuje zvučni signal kao i poruka na komandnoj ploči. Kod običnog parkiranja, detektirano parkirno mjesto mora biti iste širine kao i automobil plus jedan metar.

Potpuno novi Volvo XC90 ima mogućnost i Surround pogleda od 360° koji vozaču omogućava pregled situacije iz ptičje perspektive kako bi bolje vidio sve što se nalazi i događa uokolo automobila. Pogled iz ptičje perspektive osiguravaju 4 skrivene kamerice s tzv. „ribljim okom“ – jedna je ugrađena u prednji dio automobila, dvije se nalaze u retrovizorima za vrata, a posljednja iznad stražnjih registarskih oznaka.

Još jedno rješenje u sklopu IntelliSafe tehnologije koje dolazi uz potpuno novi XC90 jest Cross Traffic Alert - funkcija upozorenja na nailazeća vozila – funkcija je to koja nadzire promet iza vozača prilikom vožnje unatrag s parkirnog mjesta. Ova opcija upozorava na sva prometala u blizini od 30 metara sa svake strane te uzbunjuje vozača uz pomoć zvučnog signala i upozorenja na središnjem ekranu.

: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club