13.10.2009.

Nissan na Tokijskom sajmu automobila

Tvrtka Nissan Motor na ovogodišnjem će Tokijskom sajmu automobila prikazati mnoštvo izložbenih automobila, među kojima i električno vozilo Leaf, koje se u serijskoj proizvodnji i na svjetskom tržištu treba naći potkraj 2010., konceptni električni automobil Land Glider i Qazanu, posve nov tip kompaktnog sportskog crossovera koji je svjetsku premijeru doživio na Ženevskom salonu u ožujku 2009. Nissan će izložiti i novu Fugu, vrhunsku limuzinu, te novi mali monovolumen Roox. Oba automobila na tržište trebaju izići do kraja godine.

Na području zaštite okoliša Nissanov je konačni cilj vožnja bez štetnih emisija. U nastojanju da bude predvodnik na tom području i da kupcima dočara tu svoju predanost, Nissan će na sajmu poseban naglasak staviti na konceptne automobile, uključujući Leafa, i razvoj povezanih tehnologija i infrastrukture za punjenje akumulatora. Nissan usto nastavlja usavršavati tehnologiju motora s unutarnjim izgaranjem radi razvitka za okoliš prihvatljive tehnologije koja će štedjeti gorivo i smanjiti plinske emisije. Osim električnih vozila, Nissanovi će izlošci obuhvatiti brojne druge modele i tehnologije, poput hibridnih električnih vozila, čiste dizelske tehnologije i nove generacije mjenjača sa stalno promjenjivim prijenosom X-TRONIC CVT.

leaf

Leaf
Prvo električno vozilo na svijetu namijenjeno velikoserijskoj proizvodnji. Visoke performanse te pogonski sklop i platforma bez štetnih emisija daju novu dimenziju izrazu “užitak u vožnji”. U inovativnom i originalnom hatchbacku s petorima vratima i sjedalima stopljeni su dizajn koji pobuđuje predodžbu čistoće i domišljatosti i karoserija s optimalnim aerodinamičkim svojstvima i optimalnom zvučnom izolacijom. S jednim punjenjem ima autonomiju od 160 km što je dovoljno za većinu dnevnih potreba. Ima napredan informatički sustav koji je posebno osmišljen za vozila bez štetnih emisija. Vozač može jednim dodirom na zaslon navigacijskog sustava dobiti podatke o autonomiji i položaju punjača akumulatora.

land glider

Land Glider
Automobil bez štetnih emisija koji omogućava nov koncept gradskog prometa. Land Glider ima potencijal da postane glavno prijevozno sredstvo u gradskim sredinama. Linearno ubrzanje i uska karoserija, što može postići samo iznimno kompaktno i lako električno vozilo, pridonijet će smanjenju prometnih gužva i potaknuti racionalnije iskorištavanje parkirnih prostora. Za snagu i okretnost u vožnji, kao i nov, uzbudljiv osjećaj za upravljačem zaslužan je pomak težišta vozila.

qazana

Qazana
Posve novi peterovratni kompaktni sportski crossover inovativna dizajna. Izgled vanjštine i unutrašnjosti nadahnuli su motocikli i bagiji. Među posebnostima osebujne karoserije su veliki blatobrani koji naglašavaju snagu i stabilnost, visoke bočne crte i sportski gornji dio. U unutrašnjosti se ističe središnja konzola koja izgleda poput spremnika goriva i sjedala na motociklu. Spaja sportski doživljaj vožnje i ekološke performanse.

roox

ROOX
Minijaturno vozilo iznimno prostrane unutrašnjosti i dinamične vanjštine. Komforna unutrašnjost (visina kabine: 1365 mm, duljina kabine: 2085 mm), među najvećima u klasi, s prilagodljivim rasporedom sjedala. Rooxova upadljivost koja mijenja ustaljenu predodžbu o minijaturnim vozilima rezultat je dizajna “Highway Star” koji odiše sportskim duhom i otmjenošću. Kako bi se maksimalno olakšao ulazak i izlazak iz vozila, na obje su strane klizna vrata (širina otvora: 580 mm, visina otvora: 1230 mm) kojima se može daljinski upravljati, a straga je nisko postavljena stepenica.

NV200 VANETTE UNIVERSAL DESIGN TAXI
Nova generacija “univerzalno dizajniranog taksija” za komforan prijevoz svih putnika. Lijepa vanjština imat će lako prepoznatljiva obilježja taksija. Kao taksi inačica službeno će biti uveden do kraja 2010.

Nova generacija mjenjača sa stalno promjenjivim prijenosom (CVT) Xtronic CVT nove generacije zadržao je izvornu konstrukciju, ali je kompaktniji, laganiji i smanjenog trenja. Najbolji prijenosni omjer na svijetu – 7,3 – što je 20% bolje od klasičnih CVT-a iste klase. Nissan je izvornom, inovativnom konstrukcijom prijenosnog sklopa s razvodnim mehanizom ukupnu duljinu skopa smanjio za 10%, a masu za 13% Učinkovitost je poboljšana smanjenjem trenja za 30%, što je ostvareno smanjenjem otpora uzrokovanog zapljuskivanjem ulja i drugim pojavama.


: Pogledajte ostala Nissan vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club