03.01.2011.

Fiat – kratka povijest

Fabbrica Italiana Automobili Torino skraćeno Fiat je autokompanija osnovana 1899. godine u Torinu. Osnovala ju je grupa investitora koju je predvodio legendarni Giovanni Agnelli. Tvrtka je također proizvodila vlakove, tenkove i avione. Od 2009. godine Fiat je (ne računajući Chrysler-a) deveti najveći svjetski proizvođač automobila, te vodeći proizvođač automobila u Italiji.

fiat

Automobili bazirani na Fiatovim modelima proizvode se u cijelom svijetu, a najpopularniji su u Brazilu gdje su vodeći na tržištu. Tvrtka također ima tvornice u Argentini i Poljskoj, te licencirane tvrtke u 8 drugih zemalja, uključujući Srbiju (Zastava).

Proizvodna linija uključuje razne tipove vozila, od gradskih Fiata, Lancije i Alfa Romea, sportskih Ferrarija i Maseratija, pa sve do kamiona i kombija Ducato i Iveco.

Fiat je 12 puta osvojio prestižnu nagradu „Europski auto godine“ koja se dodjeljuje posljednjih 40 godina, više nego i jedan drugi proizvođač automobila, a zadnje nagrađeni model je Fiat 500 (2008.g.).

fiat

Trenutno se na hrvatskom tržištu prodaje 1.600 rabljenih automobila marke Fiat, među kojima je najviše modela Punto, Punto Evo, Bravo, Brava i Stilo. Ako pogledate kroz prozor na našim cestama ćete ugledati najčešći model - Fiat Punto.

: Pogledajte ostala Fiat vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club