09.05.2014.

VW XL1 nagrada za „Dizajn godine“

Londonski Muzej dizajna odlikovao je Volkswagenovo inovativno dizelsko plug-in hibridno vozilo XL1 nagradom za „Dizajn godine“ u kategoriji „Dizajn u transportu“.

xl

Volkswagen XL1 jedinstven je u pogledu lagane gradnje, učinkovitosti i dizajna. Od prošle godine proizvodi se u limitiranoj seriji u Osnabrücku. Spektakularni dvosjed konstruirao je tim Volkswagenovih inženjera pod vodstvom Klausa Bischofa, voditelja Odjela za dizajn marke Volkswagen.

Odozgo oblik podsjeća na tijelo dupina; posebice u stražnjem području linije karoserije od ugljikovih vlakana optimalno se prilagođavajući strujanju zraka i tako smanjujući otpor zraka. Silueta krova slijedi liniju koja čini luk sve od A-stupa pa do stražnjeg dijela vozila. Stražnji kotači potpuno su obloženi, kako bi se i u tom području izbjegla vrtloženja. Uzalud ćete tražiti vanjska zrcala. Umjesto njih u krilnim vratima integrirane su male kamere koje u funkciji e-zrcala (digitalnih vanjskih zrcala) stražnji prostor prikazuju na dva zaslona u unutrašnjosti vozila.

Ovaj iznimno štedljivi dvosjed s potrošnjom od 0,9 l/100 km prema NEDC-u(novi europski ciklus vožnje za mjerenje potrošnje goriva) moći će se razgledati do 25. kolovoza u Londonskom Muzeju dizajna.

: Pogledajte ostala Volkswagen vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club