22.09.2009.

Prvi put predstavljen posve električni Volvo C30 projekt

Električni C30 izgleda kao postojeći Volvo C30 te donosi istu razinu sigurnosti, udobnosti i prostornosti kao standardni model. Razlika je samo u tome što ga u potpunosti pogoni elektricitet, bez imalo ispušnih emisija, a doseg vožnje na baterijama iznosi do 150 kilometara.

Volvov ambiciozni plan elektrifikacije vrlo je brzo proizveo konkretne rezultate. Ne samo da na tržište Volvo planira uvesti plug-in hibridni model 2012. godine, nego je otpočeo i proces evaluacije održive proizvodnje posve električnog modela poznatog pod nazivom BEV (Battery Electric Vehicle). Tijekom 2009. stanoviti broj prototipskih verzija C30 BEV modela proizveden je i testiran unutar Volvo kuće. Težište ispitivanja bili su performanse i sigurnost, ali i integracija električnog sustava propulzije u ostale sustave automobila.

električni volvo c30

„Volvo C30 prvi je model kojeg ćemo namijeniti za posve električni pogon. Izvanredne značajke ovog automobila kod gradske vožnje te njegova relativno mala težina čine ga prikladnim za električni pogon, budući da se od električnih automobila očekuje da primarno budu korišteni za gradsku vožnju i svakodnevno prometanje,“ ističe Lennart Stegland, direktor Volvo odjela za specijalna vozila.

Tehničko rješenje
Elektricitet je potpuno prikladan izvor energije za osobne automobile. Superiorna učinkovitost električnog motora u odnosu prema motorima s unutarnjim izgaranjem svjedoči o tome da će električni automobili u budućnosti biti sve učestaliji kako cijene fosilnih goriva budu rasle, a kontrola ispuha ugljičnog dioksida sve stroža. Volvo C30 BEV pokreću litijske baterije koje se pune preko obične električne utičnice kakve nalazimo u svakoj kući. Punjenje posve ispražnjene baterije preko običnog kućnog izvora elektriciteta (230V, 16A) traje oko 8 sati. Ukoliko automobil punimo obnovljivim elektricitetom to znači da su emisije – sve od proizvodnog procesa automobila do njegove upotrebe na cesti – u principu smanjene na nulu. Električni motor smješten je ispod poklopca kao i konvencionalni motori. Prioritet kod BEV projekta je pronaći optimalno smještanje baterija u automobilu. Najbolja su mjesta tunel u međuprostoru između prednjih sjedala ili uobičajeno mjesto za klasične motore. Ove pozicije nalaze su unutar optimalnih zona gužvanja kod svih scenarija sudara. Budući da automobil ide samo na elektricitet, on zahtijeva i veće baterije s većim kapacitetom (24 kWh) nego što su one kod hibridnih plug-in modela (12 kWh).

električni volvo c30

Kapacitet baterije
C30 BEV ograničen je na maksimalnu brzinu od 130 km/h, što je više nego dovoljno za većinu vozača. Ubrzanje od 0 do 100 kilometara na sat postiže se za manje od 11 sekundi. A automobil ima doseg od 150 kilometara bez dodatnog punjenja. Ovaj je raspon duži od kilometraže koju postigne više od 90% svih vozača u Europi u jednom danu vožnje.

Isti Volvo sigurnosni standardi
Volvo slijedi iste visoke standarde sigurnosti na svim svojim vozilima, bez obzira na tip pogonskog goriva ili izvor energije. Posvećenost Volva sigurnosti dovela je u žarište pozornosti brigu o čovjeku, a ta se pozornost temelji se na čvrstom znanju o stvarnim prometnim situacijama. Uz to, podrobna in-house testiranja provode se u virtualnom okruženju, ali i u visoko razvijenom testnom laboratoriju Volva. Ukoliko Volvo odluči uvesti na tržište posve novi tip električnog automobila, on će biti siguran kao i svi ostali automobili koji se diče značkom Volva. Volvo je u teoriji identificirao sve sigurnosne scenarije za električne automobile, kako za slučajeve prije tako i one tijekom i poslije prometne nezgode. Nakon brižljivog proučavanja ovih scenarija, inženjeri Volva stvaraju rješenja koja se hvataju u koštac sa svakom uočenom situacijom uz jamstvo da će svaki budući električni automobil u potpunosti zadovoljiti renomirane Volvo standarde sigurnosti.

električni volvo c30

Tržišni potencijal
Najvažniji smjer elektrifikacije kojom ide Volvo uu sljedećim dekadama su plug-in hibridi. Naglasak je ovdje stavljen na veće Volvo modele. Kombinacija električnog i motora s unutarnjim sagorijevanjem smjer je koji ima najveći ptencijal u pogledu tehničke i komercijalne izvedbe. Plug-in hibridi nude široki raspon, dobre ekološke performanse te ograničenu ovisnost o skupoj tehnologiji baterija. Nekoliko je čimbenika koji determiniraju kakva će biti uspješnost električnih automobila u budućnosti: „Kupac mora imati osjećaj da je ovaj tip automobila dovoljno atraktivan za vožnju i posjedovanje. Da bi ovo postigli, mislimo da električni automobili moraju biti udobni i sigurni te moraju nuditi istu razinu performansi kao automobili s drugim pogonskim sustavima. Ono što ćemo naučiti od C30 BEV projekta pomoći će nam da dosegnemo ove kriterije i pokažemo odlučnost Volva u polju planirane elektrifikacije,“ ističe Paul Gustavsson, direktor za Volvo strategiju elektrifikacije.

video clip
: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club