08.03.2013.

Volvo sustav otkrivanja biciklista

Volvo je na Sajmu automobila u Ženevi predstavio još jedan svjetski novitet u svijetu automobilske sigurnosti. U pitanju je inovativni sigurnosni sustav koji detektira bicikliste koji se iznenada pojave ispred vozila, te po potrebi koči automobil.

volvo sigurnost biciklista

Novi sustav detekcije biciklista zapravo je dodatna mogućnost već postojećeg sustava otkrivanja i automatskog kočenja, a paket će se zvati Pedestrian and Cyclist Detection with full auto brake (Sustav otkrivanja pješaka i biciklista s funkcijom automatskog kočenja). Dakle svi automobili opremljeni sustavom detekcije pješaka dobit će i mogućnost otkrivanja biciklista.

„Kao vodeći na području automobilske sigurnosti bili smo i prvi koji su predstavili tehnologiju detekcije i automatskog kočenja - od prve generacije pomoći pri kočenju iz 2006. godine do detekcije pješaka iz 2010. godine,“ ističe Doug Speck, stariji dopredsjednik odjela za marketing, prodaju i brigu o kupcima pri Volvo Car Group.

volvo sigurnost biciklista

Prema statističkim podacima oko 50 posto svih biciklista koji poginu na europskim prometnicama stradaju zbog kontakta s automobilom. No, Volvo želi smanjiti taj negativan postotak, a rješenje je nova tehnologija detekcije pješaka i biciklista.

Novi napredni softver, koji podrazumijeva brže procesiranje podataka, omogućio je povećanje mogućnosti postojećeg sustava detekcije s ciljem smanjenja stradanja biciklista.

Automatsko kočenje

Biciklist koji se zatekne u istoj prometnoj traci u kojoj je i vozilo te naglo skrene ispred vozila vrsta je situacije koju novi sustav detekcije pješaka i biciklista može bezbolno riješiti. Ovaj će sustav od sredine svibnja 2013. godine biti dostupan u Volvo modelima V40, S60, V60, XC60, V70, XC70 i S80.

Napredni senzor skenira prostor ispred vozila. Ukoliko biciklist naglo skrene ispred vozila, automatski se pojavljuje upozorenje i automobil samostalno koči. Naime, brzina automobila ima velik utjecaj na posljedice nesreće, tako da smanjenje brzine prilikom kontakta s biciklistom automatski znači i smanjenje rizika od zadobijanja teških ozljeda.

Kombinacija kamere i radara

Sustav se sastoji od radara integriranog u masku hladnjaka te kamere smještene u vrhu vjetrobranskog stakla, iza unutrašnjeg retrovizora i kontrolne jedinice.

volvo sigurnost biciklista

Zadatak je radara otkriti objekte ispred vozila i odredi udaljenost od njih. Kamera potom određuje o kojem se objektu radi. Zahvaljujući dvostrukom vidnom polju radara razlika između pješaka i biciklista se brzo otkriva. Usto, kamera visoke rezolucije omogućava detekciju uzorka kretanja svojstvenog pješacima i biciklistima. Kontrolna jedinica konstantno nadgleda i procjenjuje situaciju u vožnji.

Sustav automatskog kočenja zahtijeva simultani rad radara i kamere kako bi se potvrdilo o kojem se objektu radi. S naprednom tehnologijom senzora moguće je aktivirati automatsko kočenje u djeliću sekunde.

: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club