24.04.2013.

Produkcijski Volvo S60 Polestar

Razvijen u duhu 17 godina dugog iskustva u automobilskom sportu i s genima jakog konceptnog automobila od 508 KS, prvi cestovni Polestar automobil je stigao i zove se Volvo S60 Polestar.

volvo polestar

Australija kao probno tržište za limitiranu seriju

Limitirana proizvodna serija razvijena je najprije za tržište Australije, a prvi automobili će kupcima biti isporučeni već u lipnju ove godine. Predstavljanje automobila na ostalim tržištima i dalje se razmatra, a sve će ovisiti od odgovora kupaca u Australiji.

volvo polestar

„Australijsko tržište sportski nastrojenih automobila je uvijek bilo jako. Oduševljeni smo što našim kupcima možemo ponuditi ovaj automobil koji će poremetiti odnose u svom segmentu. Polestar je napravio odličan posao, te od ionako vozački zabavnog Volva S60, napravio istinski automobil za vozače,“ ističe Matt Braid, direktor Volvo Cars Australija.

Opsežan razvoj podvozja od strane vozača utrka

Ključ razvoja novog Volva S60 Polestar bio je opsežan rad na dotjerivanju podvozja tijekom kojeg se prešlo tisuće testnih kilometara diljem Europe: od brzih njemačkih autocesta, preko zavojitih puteva na jugu Španjolske, do zaleđenih cesta Švedske. Uz to, iskusni Robert Dahlgren, vozač Volvo Polestar Racing odjela, bio je važan dio razvojnog procesa.

volvo polestar

"Volvo S60 Polestar je automobil na koji sam zaista ponosan. To je prvi produkcijski automobil kojim se približavamo običnim vozačima. Uzeli smo najbolje komponente serijskog S60 T6 modela i S60 Polestar koncepta, te stvorili automobil koji će svakom entuzijastu izvući osmijeh na lice. No, zauzvrat u pitanju je i automobil za svakodnevnu vožnju. To je prema mom mišljenju, odlična kombinacija glavnih Volvo i Polestar karakteristika - sigurnosti i performansi,“ istaknuo je Dahlgren.

Tehnologija s trkališta

Volvo S60 Polestar svoju tehnologiju dijeli s trkaćim Polestar automobilima, odnosno posjeduje Öhlins amortizere, vrhunske kočnice i istančan ovjes. Razvijen je i novi paket aerodinamičkih dodataka koji uključuje prednji splitter, stražnji spojler i difuzor, razvijen u Volvo zračnom tunelu.

volvo polestar

Polestar je poradio i na T6 turbo šestcilindarskom benzincu koji je dodatkom većeg turbo punjača, novog intercoolera, sportskog ispuha i doradom upravljačke elektronike ojačan na 350 KS (257 kW). S njime surađuje šeststupanjski automatski mjenjač koji posjeduje launch control sustav, a snaga se šalje na sva četiri kotača.

volvo polestar

Performanse su očekivano vrhunske, pa tako ubrzanje do 100 km/h traje samo 4,9 sekundi, dok je maksimalna brzina „zauzdana“ na 250 km/h

: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club