22.08.2014.

Novi XC90 prvi na podesivoj šasiji

Potpuno novi Volvo XC90, koji će biti zvanično predstavljen za dva tjedna u Stockholmu, bit će prvi Volvo automobil postavljen na inovativnu SPA (Sclalable Product Architecture) modularnu šasiju, koju je švedski proizvođač samostalno razvio.

Volvo je na SPA platformi radio posljednje četiri godine i to je jedan od temelja tekućeg transformacijskog plana vrijednog 11 milijardi američkih dolara. Prvi će put biti primjenjena na novoj generaciji dugoočekivanog XC90 modela, a zatim će na nju vremenom biti postavljeni svi budući Volvo modeli.

Prednosti SPA platforme su višestruke. Kao prvo, njena fleksibilnost omogućava inženjerima i dizajnerima razvoj dijametralno različitih modela, s tim da svaki posjeduje vrhunske vozne karakteristike, maksimalnu sigurnost, posljednja tehnološka dostignuća, te veću prostranost putničkog prostora.

Kao drugo, SPA će promijeniti način na koji će Volvo graditi svoje buduće modele, motore, električne sisteme i tehnologiju, koje će bez obzira na različitu kompleksnost biti postavljene na istu osnovu, što će značajno smanjiti troškove proizvodnje.

Sa SPA, dosadašnja dizajnerska ograničenja po pitanju međuosovinskog razmaka, ovjesa i visine vozila postaju stvar prošlosti.

Nova SPA šasija smanjuje masu i poboljšava njen raspored, povećavajući tako užitak u vožnji, bez kompromisa po pitanju udobnosti.

SPA omogućava i mnogo više fleksibilnosti unutar automobila. Novi XC90 posjeduje inovativno oblikovana sjedišta, koja oslobađaju dodatni unutrašnji prostor za putnike u drugom i trećem redu sjedišta, zbog čega je novi XC90 punopravni sedmosjed.

Klizna funkcija svih sjedišta u drugom redu može se koristiti za oslobađanje dodatnog prostora za noge putnika u trećem redu sjedišta ili za povećanje zapremine prtljažnika. Sjedišta u trećem redu nude vrhunsku udobnost vožnje za putnike visine do 170 cm.

: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club