10.01.2011.

Novi Volvo XC60 2011

Volvo XC60 odvažan je model sportskog garda. Njegova mišićava pojava s izrazito energičnim i emocionalnim oblikovanjem čini ga jakim izazivačem u segmentu kompaktnih premium SUV vozila. Ovaj model istinski je crossover koji kombinira značajke gradskog i off-road vozila, a cilja na mlade urbane ljude s aktivnim životnim stilom. Volvo XC60 sportsko je vozilo dinamičnih karakteristika s ukusno uređenim eksterijerom i interijerom te izraženom funkcionalnošću. U svom izdanju za modelsku 2011. godinu dobio je nekoliko novih detalja.

Volvo XC60 2011

Karakterističan dizajn

Volvo XC60 nepogrešivo je crossover vozilo atletske građe s visokim razmakom od tla i velikim kotačima te sportskom coupe linijom karoserije, tako da nije bilo potrebe za dodatnim zahvatima. Izmodelirane zavodljive linije i široki bokovi daju dojam stamenitosti. Straga su primjetna upadljiva LED svjetla, a ponuda je obogaćena novim 18-inčnim naplacima sa šest dvostrukih krakova. XC60 je dobio i nove boje karoserije: Flamenco crvena i boja morske školjke. Krovni nosači su dostupni u dvije verzije - standardnoj crnoj ili boji metala. Posebnu stavku čini R-Design izvedba s karakterističnim dizajnerskim detaljima i sportskim podvozjem.

Interijer podređen vozaču

Interijer Volva XC60 u potpunosti je podređen vozaču, a osmišljen je kako bi stvorio osjećaj dinamičnosti i sklada, dok njegov praktičan prtljažnik s dvostrukim dnom i stražnja klupa preklopiva u omjeru 40/20/40 predstavljaju novu dimenziju priručnosti. Osim ručno, poklopac prtljažnika opcijski se pokreće automatskim putem preko gumba u unutrašnjosti ili preko daljinskog upravljača.

Uza sve to, tu je i novi Infontainment sustav predstavljen u Volvu S60 i V60, a koji sve informacije iz audio sustava, navigacije, mobilnog telefona i ostalih funkcija prikazuje na 5 ili 7-inčnom ekranu integriranom u gornji dio centralne konzole, odnosno u vidnom polju vozača, kako vozač ne bi previše skretao pogled s ceste.

Volvo XC60 2011

Zabavna i udobna vožnja

S novim XC60 Volvo hita korak dalje u ponudi vozila koja su i zabavna i udobna za vožnju. Kompaktni format i precizan ovjes znači da Volvo XC60 podjednako elegantno savladava otvorenu cestu te off-road teren. Vrhunska torzijska čvrstoća i sportski nastrojeno podvozje te optimalno raspoređena masa vozila daju sigurne dinamične karakteristike, čak i u najzahtjevnijim uvjetima vožnje.

Integralni pogon za savršen kontakt s podlogom

Volvo XC60 serijski je opremljen AWD pogonom s Instant Traction sustavom koji osiguravaju najbolji mogući kontakt s podlogom, bez obzira na uvjete vožnje. Zahvaljujući električno kontroliranom kvačilu AWD sustav automatski prenosi snagu na prednje i stražnje kotače, dok Instant Traction funkcija munjevito prenosi snagu nakotač s najboljim kontaktom s podlogom. Uz to, tu je i nova DRIVe verzija koja u svrhu dodatnog smanjenja potrošnje i emisije ispušnih plinova posjeduje pogon samo na prednju osovinu.

Nadalje, tu su i Dynamic Stability i Traction Control (DSTC) sustavi koji konstantno nadziru ponašanje vozila u zavojima te ga stabiliziraju u slučaju jakih lateralnih sila. Njih nadopunjuje i Hill Descent Control sustav kontrole vozila prilikom vožnje nizbro, kao i FOUR-C podvozje koje nudi tri modusa rada ovjesa (Comfort, Sport i Advanced), te Trailer Stability Assist sustav koji pojedinačnim kočenjem kotača pri brzini od 60 do 160 km/h korigira neželjeno zanošenje prikolice.

Volvo XC60 2011

Obnovljena ponuda Euro 5 motora

Volvo XC60 sada je dostupan s proširenom ponudom benzinskih motora. T6 3.0 litarski šestcilindarski turbobenzinac sa 304 KS i 440 Nm, preuzet iz Volva S60, nudi vrhunska ubrzanja i glatku vožnju u svim uvjetima. Poznati 3.2 litarski usisni benzinac dobio je novu radilicu i manju unutrašnju frikciju, te sada nudi 243 KS i 320 Nm okretnog momenta. Kako bi udovoljio strožim ekološkim propisima isti motor posjeduje i „smirenu“ verziju sa 231 KS i 300 Nm. XC60 je sada dostupan i sa 2.0 litarskim četverocilidarskim turbobenzincem s izravnim ubrizgavanjem koji razvija 203 KS i 300 Nm okretnog momenta.

Volvo XC60 2011

Obnovljena je i ponuda dizelskih motora. Vrhunski D5 nudi 205 KS i 420 Nm okretnog momenta, dok novi 2.0 litarski D3 petcilindarski turbodizelaš (izvedenica provjerenog 2.4 litarskog petocilindraša) s prezicnim piezoelektričnim ubrizgivačima goriva i adaptiranim turbopunjačem nudi 163 KS i 400 Nm okretnog momenta, te je pravo čudo moderne strojogradnje. S druge strane, DRIVe verzija sa 163 KS i samo prednjim pogonom u prosjeku troši samo 5,8 litara.

Svi motori koji se ugrađuju u XC60 zadovoljavaju Euro 5 standarde koji na snagu stupaju 2011. godine.

Provjerena sigurnost

Poput svih Volvo proizvoda i XC60 posjeduje vrhunska sigurnosna svojstva tipična za švedskog proizvođača - počevši od napredne konstrukcije karoserije s programiranim zonama deformacije i sustavom za pomoć pri bočnom udaru. A tu su i bočni zračni jastuci podesivi prema uzrastu putnika te glasoviti sigurnosni sustavi kao što su City Safety (sustav s punim automatskim kočenjem), Collision Warning i Auto Brake sustav (s upozorenjem na sudar i funkcijom automatskog kočenja), Driver Alert sustav (s upozorenje na umor vozača), Blind Spot Information System (za provjeru mrtvog kuta vozača), Lane Departure Warning (upozorenje o napuštanju vozne trake) i Adaptive Cruise Control (adaptivno automatsko održavanje brzine), kao i Volvo onCall sustav pomoći i RSC i ROPS sustavi protiv prevrtanja vozila.

Volvo XC60 2011

Volvo XC60 od sada je dostupan i s Pedestrian detection (sustavom otkrivanja pješaka), koji pomaže vozaču u blagovremenom izbjegavanju kontakta s pješakom. Ovaj sustav koristi radar i kameru kako bi nadzirao prostor ispred vozila. U slučaju otkrivanja pješaka sustav najprije upozori vozača kako bi isti zakočio ili skrenuo automobil. Ukoliko vozač ne reagira na upozorenje, automobil samostalno koči. Na ovaj način moguće je izbjeći kontakt s pješakom pri brzinama do 35 km/h, smanjiti broj poginulih pješaka za 20%, te broj teško ozlijeđenih za skoro 30%. Vozači Volvo modela trebaju znati da sustav ne može savršeno funkcionirati noću ili za vrijeme loših vremenskih uvjeta, tako da je još uvijek potrebna velika pažnja prilikom vožnje.

: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club