14.03.2014.

Novi Volvo Drive-E motori

Novi Volvo Drive-E motor sada je dostupan i u modelima V40 i V40 Cross Country. Razina emisije ugljičnog dioksida Volva V40 D4 s ručnim mjenjačem, snage 190 KS, iznosi tek 85 g/km.

volvo

Volvo V40 bit će u početku opremljen s dva motora iz obitelji Drive-E četverocilindarskih jedinica: s turbobenzinskim T5 motorom od 245 KS te turbodizelskim motorom D4 od 190 KS. Rafiniranoj vožnji doprinosi i automatski mjenjač s 8 stupnjeva prijenosa.

Kako bi ponudili sjajne vozne mogućnosti uz naglašenu učinkovitost, Drive-E motori spareni su s novim automatskim mjenjačem s 8 stupnjeva prijenosa ili unaprijeđenim 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Verzije s automatskim mjenjačem imaju „klackalice“ za ručno mijenjanje brzina smještene na upravljaču.

Turbodizelski model D4 raspolaže sa 190 KS i 400 Nm. Koristi inovativnu i-Art tehnologiju ubrizgavanja. Korištenjem povratnih informacija o pritisku ubrizgavanja na svakom injektoru goriva, umjesto korištenja samo jednog senzora pritiska u zajedničkom vodu, i-ART tehnologija omogućava konstantan nadzor i odvojeno prilagođavanje ubrizgavanja u svakom od četiri cilindra.

volvo

Svaki injektor na vrhu ima mali kompjutor koji nadgleda pritisak ubrizgavanja. Korištenjem ove informacije, samousklađujući i-ART sustav osigurava idealnu količinu goriva u svakom trenutku procesa izgaranja.

D4 motor uz to posjeduje i dodatne elemente kao što su dvostruki turbo punjač, smanjena frikcija i pametni rashladni sustav za brže zagrijavanje pri hladnom startu.

Potrošnja goriva modela Volvo V40 D4 s ručnim mjenjačem iznosi niskih 3,3 l/100 km, što odgovara emisiji ugljičnog dioksida od 85 g/km. Ista kombinacija motora i mjenjača u modelu V40 Cross Country traži 4,0 l/100 km (104 g/km).

Petcilindarski T5 turbobenzinac razvija 245 KS i 350 Nm okretnog momenta. U modelu V40 u kombinaciji s automatskim mjenjačem s 8 stupnjeva prijenosa troši 5,8 l/100 km (136 g/km). Sve navedene brojke su preliminarne.

volvo

Prvi dvolitarski četverocilindarski Drive-E motori (tijekom razvojne faze nazvani VEA - Volvo Engine Architecture), predstavljeni su u jesen 2013. godine. Od svibnja 2014. godine svi novi Volvo modeli, osim modela XC90, bit će dostupni s predstavnicima ove nove obitelji motora.

: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club