19.03.2014.

Cestovni magneti za autonomnu vožnju

Volvo je dovršio istraživački projekt u kojem je koristio magnete ugrađene u cestu, kako bi autonomni automobil lakše odredio svoju poziciju. Istraživanje, koje je u strateškoj suradnji financirala Švedska transportna administracija (Trafikverket) potencijalni je ključ implementacije autonomnih, odnosno samovozećih vozila.

volvo

Pouzdano i naglašeno precizno pozicioniranje jedan je od ključnih elemenata u razvoju tehnologije autonomnih vozila. I dok tehnologije za pozicioniranje kao što su GPS i kamere imaju ograničenja pod određenim uvjetima, magneti integrirani u samu cestu ostaju nedirnuti od fizičkih prepreka i loših vremenskih uvjeta.

Volvo automobili igraju vodeću ulogu u pilotskom projektu autonomne vožnje. Istraživački tim Volva stvorio je 100 metara dugačku testnu stazu unutar testnog postrojenja Hällered blizu Gothenburga. Uzorak okruglih feritnih magneta (40x15 mm) bio je lociran 200 mm ispod površine ceste, dok je automobil bio opremljen s nekoliko senzora magnetnog polja. Istraživački program trebao je procijeniti bitne parametre kao što su domet detekcije, pouzdanost, trajnost, troškovi i utjecaj na održavanje same ceste.

: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club