16.07.2014.

Beskompromisni novi Volvo XC90

Potpuno novi Volvo XC90, koji stiže krajem godine, ponudit će kombinaciju snage i čistoće. Veliki SUV s pogonom na sve kotače te sedam sjedala raspolagat će s maksimalnom snagom od 400 KS, ali i nuditi emisiju ugljičnog dioksida od samo 60 g/km.

Tajna je u inovativnoj Drive-E obitelji motora koji nude vrhunske mogućnosti uz naglašenu efikasnost. Glavna značajka nove obitelji motora jest to što imaju četiri cilindra. Inovativni Drive-E motori s vremenom će biti ugrađeni u sve Volvo modele. Za potpuno novi XC90, vrh motorne ponude bit će "Twin Engine" koji će nositi oznaku T8, a bit će to električni, hibridni i sportski automobil u jednom.

Svakodnevna vožnja podrazumijeva standardni hibridni mod. To uključuje zajednički rad 2.0 litarskog četverocilinidarskog benzinca s kompresorom i turbopunjačem, koji će pokretati prednje kotače, te električni motor s 80 KS koji pokreće stražnje kotače. Kompresor je zadužen za kretanje već od niskih okretaja te tako omogućava uglađeno ubrzanje, a zatim se, nakon što se postignu odgovarajući okretaji uključuje i turbopunjač. Rezultat je neprestan dotok snage bez zadrške. Električni motor na stražnjoj osovini već od starta nudi maksimalan okretni moment.

Pritiskom na gumb vozač može odabrati električni modalitet rada koji nudi do 40 kilometara tihe vožnje bez štetnih emisija. Naravno, po potrebi se u svakom trenutku može uključiti i standardni motor, a tada XC90 raspolaže s ukupnom izlaznom snagom od nekih 400 KS i 640 Nm okretnog momenta.

Ponuda motora za Volvo XC90 uključuje i D5 twin-turbo dizelaš s 225 KS i 470 Nm, koji u prosjeku troši oko 6 l/100 km, te D4 turbodizelaš sa 190 KS i 400 Nm, koji prosječno troši tek 5 l/100 km. Tu su i dva benzinska motora - T6 turbo sa 320 KS i 400 Nm, te T5 sa 254 KS i 350 Nm.

: Pogledajte ostala Volvo vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club