16.12.2009.

Toyota uvodi hibridno vozilo Prius Plug-in Hybrid

Toyota najavljuje uvođenje hibridnog vozila “Prius Plug-in Hybrid”, verziju plug-in treće generacije “Prius” hibridnih vozila na struju i benzin, na ključna tržišta. Otprilike 600 vozila izaći će u Japanu, Americi i Europi u prvoj polovici 2010. godine, a koristit će ih vladine institucije i tvrtke. U Americi će biti osigurano otprilike 150 vozila za vladine agencije, korporacije, sveučilišta i agencije za istraživanje, a u Europi će TMC izdati otprilike 200 vozila, od čega otprilike 100 vozila ide gradu Strasbourgu u Francuskoj.

prius

Prius Plug-in Hybrid može se puniti putem vanjskog izvora napajanja poput kućanske električne utičnice i prvo je vozilo proizvedeno od strane tvrtke Toyota Motor Company koje će pogoniti litij ionska baterija. Nadalje, zbog povećanog kapaciteta baterije, vozilo ima veći doseg rada na električni pogon, što omogućuje upotrebu u načinu rada na struju (EV) na kraće relacije, dok na srednje i veće udaljenosti, kada se baterija isprazni na razinu u kojoj više nije moguć način rada EV, vozilo radi kao klasično hibridno vozilo na struju i benzin (HV). Na taj način upotreba nije ograničena zbog niske, preostale razine baterije ili dostupnosti infrastrukture za punjenje baterije.

Osim toga, za plug-in hibridna vozila (PHV), kao što je Prius Plug-in Hybrid, očekuje se postizanje uštede goriva veće nego na klasičnim hibridnim vozilima na struju i benzin, manja potrošnja fosilnih goriva i manja emisija CO2 a time i manje zagađivanje. Toyota će analizirati povratne informacije o modelu Prius Plug-in Hybrid, s ciljem da se započne prodaja s desetinama tisuća vozila prodanih javnosti u roku dvije godine.

prius

Upotreba električne energije s vanjskog izvora napajanja značajno smanjuje potrošnju goriva. Vozilo dolazi u svijetlo plavoj metalik boji Mica—ekskluzivno za model Prius Plug-in Hybrid—dok su bočni vanjski retrovizori, ručica vrata i ukrasni dijelovi oko stražnje registarske pločice srebrni visokog sjaja. Takva kombinacija boja stvara naprednu sliku kakva i pristaje ovoj budućoj generaciji vozila.

Standardna Prius Plug-in Hybrid naljepnica (preporučeno) postavljena s obje strane vozila su ono po čemu se vozilo dodatno razlikuje od ostalih modela opreme vozila. Posebne oznake vozila nalaze se i na odbojniku i na vratima prtljažnika. zaslonima se prikazuju informacije koje služe za pomoć u EV načinu rada (kada se koristi samo baterijsko napajanje), te goriva.

prius

- Mogući prikazi na zaslonu za praćenje razine energije - Energy Monitor Screen u EV načinu rada doseg u EV načinu rada; vozač se upozorava na potencijalnu upotrebu gasa sukladno trenutnoj razini napunjenosti baterije, čime se potiče ekološki podobnija vožnja upotrebom EV načina rada
- Zaslon s prikazom dosega vožnje električnog vozila - Electric Vehicle Cruising Ratio Screen—ekskluzivno za Prius Plug-in napajanja) i vožnje u HV načinu rada (upotreba benzinskog motora i baterijskog napajanja)

: Pogledajte ostala Toyota vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club