04.07.2014.

Toyota FCV limuzina s pogonom na gorive ćelije

Na konferenciji za medije održanoj u Tokiju, Toyota je otkrila dizajn vanjštine kao i cijenu (za tržište Japana) FCV limuzine s pogonom na vodikove ćelije. Ovo vozilo je prvi put predstavljeno kao koncept na prošlogodišnjem Sajmu automobila u Tokiju.

Prodaja će u Japanu započeti na proljeće 2015., a u tijeku su pripreme za početak prodaje u SAD kao i Europskim zemljama, što je planirano za ljeto 2015.

U Japanu, ‘Fuel Cell Sedan’ će biti prodavan po cijeni od oko 7 milijuna jena (oko 50.500 €; bez pristojbe za potrošnju). U početku, prodaja će biti ograničena na regije u kojima je razvijena infrastruktura za punjenje vodikom. Cijena za tržišta SAD i Europu još nije definirana. Detaljnije informacije, kao što su specifikacije, točna cijena i planovi prodaje biti će objavljeni naknadno.

Toyotina predanost ekologiji i ekološkim vozilima bazira se na tri ključna principa: promoviranje različitih izvora energije, razvoj učinkovitih vozila s niskim emisijama ispušnih plinova te stvaran i pozitivan utjecaj na okoliš kroz popularizaciju ovakvih vozila.

Vodik je alternativno gorivo od kojeg se u budučnosti mnogo očekuje. Može se proizvesti iz različitih osnovnih izvora energije, uključujući solarnu energiju i snagu vjetra, a lako se skladišti i transportira. Kada je komprimiran, ima veću gustoću energije od baterija. Osim što je kao gorivo pogodan za uporabu u kućanstvima i automobilima, vodik također može biti od koristiti za razne druge namjene, kao što su generatori velike snage.

Od 2002. do danas, napravljen je značajan napredak na području gorivih ćelija. Limuzina s pogonom na gorive ćelije, ima performanse i domet jednak vozilu s benzinskim motorom, dok se spremnik može napuni za otprilike tri minute. Tijekom vožnje, on emitira samo vodenu paru koja nastaje reakcijom vodika i kisika. Vozila s pogonom na gorive ćelije doprinose manjem korištenju fosilnih goriva, ne emitiraju CO2 niti druge tvari štetne za okoliš, dok su u isto vrijeme praktična poput automobila s benzinskim motorom. Toyota vjeruje da ova vozila imaju veliki potencijal i da su idealna ekološka vozila za održivo društvo budućnosti.

: Pogledajte ostala Toyota vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club