15.07.2014.

Mobilnost budućnosti na testu

Mnogo smo toga čuli o mehanizmima mobilnosti u budućnosti, o pametnim gradovima i ostalim inovativnim idejama u službi ugodnijeg i dostupnijeg gradskog prijevoza, ali na žalost, konkretnih primjera je malo. No uskoro će ova vizija postati stvarnost za stanovnike francuskog Grenobla. "Smart City" projekt započinje upravo u Grenoblu uvođenjem sustava "Citélib by Ha:mo", koji će omogućiti iznajmljivanje 100% električnih Toyota vozila, povezanih u sustav javnog prijevoza. Od Listopada će na raspolaganju biti 70 Toyota "i-ROAD" i "COMS" ultra-kompaktnih električnih vozila te oko 30 punionica. Testni period projekta trajati će 3 godine, zahvaljujući jedinstvenom partnerstvu grada i gradske općine Grenobla, francuske energetske tvrtke EDF, japanskog proizvođača automobila Toyota i Citélib-a, lokalnog operatera za iznajmljivanje vozila.

Novi način iznajmljivanja vozila povezivanjem s IT infrastrukturom javnog prijevoza, omogućiti će korisnicima da unajme jedno od malih električnih vozila na jednoj lokaciji, a vrate ga na drugoj. Također, projekt ima za cilj promociju povezivanja javnog prijevoza (tramvaj, autobus, vlak) i novog modela osobne mobilnosti uporabom malih vozila, koja ne zahtijevaju toliko prostora koliko i konvencionalni automobili. Ideja je omogućiti putnicima da nekoliko kilometara svog dnevnog puta voze sami, uz veću fleksibilnosti, uštedu vremena, s ciljem smanjenja prometnih gužvi i poboljšanja kvalitete zraka u centru grada.

Novi društveni trendovi i ponašanja potrošača pokazuju da je održiva mobilnost prisutna u svijesti ljudi. Jedino pitanje je koliko brzo će se razvijati ponuda. Istraživanja pokazuju da je prosječno dnevno vrijeme putovanja u Europi između 40 i 50 minuta. Putnici sve više koriste javni prijevoz, ali većina njih i dalje mora pješači još 15 minuta do svoje krajnje destinacije. Nove IT tehnologije, uparene s inovativnim rješenjima za mobilnost, omogućuju fleksibilniji način prijevoza i postaju ključne u budućnosti malih gradova.

: Pogledajte ostala Toyota vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club