23.07.2014.

Nova Škoda Octavia Scout

Nova Škoda Octavia odlazi u izviđače. Individualno svestrano vozilo oduševljava izvrsnim performansama i na zahtjevnijim putovima, snažnim pogonom na sve kotače i robusnim offroad izgledom. Istovremeno se vrijednosti emisija i potrošnje nove Octavije Scout smanjuju u usporedbi s prethodnim modelom za čak 20 posto.

Nova Octavia Scout dostupna je isključivo na bazi varijante Octavia Combi. Prednji dio ističe se zahvaljujući impresivnom braniku s crnom plastičnom oblogom specifičnom za model Scout. Donji prednji dio dobiva offroad umetak srebrne boje. Tu su i svjetla za maglu s oštrim linijama i dizajnom specifičnim za model Scout. Upečatljiva karakteristika pogleda s boka je crna plastična obloga pragova vrata i kućišta kotača, koja se proteže preko obiju strana vozila. Razmak od tla nove Škoda Octavije Scout je sa 171 mm u usporedbi sa standardnom Octavijom povećan za ukupno 31 mm. Dio serijske opreme čini paket za loše putove s dodatnom zaštitom podvozja.

Octavia Scout nudi jednako izvanredne prostorne uvjete kao i Octavia Combi. Putnički prostor se ubraja među najveće u svojoj klasi zahvaljujući vrijednostima glede dužine unutrašnjosti vozila (1782 milimetra), slobodnog prostora u području koljena straga (73 milimetra) i slobodnog prostora u području glave sprijeda i straga (983 odnosno 995 milimetara). Kapacitet prtljažnika iznosi 610 litara, a s preklopljenom stražnjom klupom čak 1740 litara. S preklopljenim suvozačevim sjedalom moguće je transportirati predmete dužine do 2,92 metra.

Octavia Scout isključivo je dostupna s pogonom na sve kotače na bazi Haldex spojke 5. generacije. Osim toga pravi je tegljač, koji s čak dvije tone vuče 25 posto više nego dosad. Odlična je i sposobnost vozila za savladavanje uspona. Zahvaljujući većim kutovima nagiba od 16,7 stupnjeva sprijeda i 13,8 stupnjeva straga Octavia Scout bez poteškoća svladava i strmije, zahtjevnije terene. Stabilno ponašanje prilikom kretanja pri manjim brzinama podupire elektronička blokada diferencijala (EDS), koja čini dio serijske opreme u Octaviji Scout. Raspolaže i dvostupanjskom Elektroničkom kontrolom stabilnosti (ESC). Pri tome se pritiskom na gumb sustav može prilagoditi određenim situacijama u vožnji.

Za novu Škoda Octaviju Scout koriste se tri motora: dva dizelska i jedan benzinski. Agregati su snažniji i istovremeno štedljiviji nego motori koji su se dosad koristili kod prethodnog modela. To je moguće zahvaljujući smanjenju težine za čak 29 kg, poboljšanjima tehnike pogona na sve kotače i korištenju Green tec motora sa serijskim automatskim start-stop sustavom i rekuperacijom. Sva tri motora ispunjavaju normu EU 6, koja vrijedi od rujna 2014. godine.

Uvođenje nove Octavia Scout na tržište slijedi od kolovoza 2014. godine.

: Pogledajte ostala Škoda vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club