06.06.2014.

10 godina akcije “Očistimo Hrvatsku od auto-olupina” powered by Renault

Kako bi osvijestio građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života društva, fotograf Romeo Ibrišević prije deset godina je u suradnji s tvrtkom Renault Nissan Hrvatska započeo akciju "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina". Uz pomoć mnogih zaljubljenika u prirodu, Romeo je tijekom akcije prošao više od 150.000 kilometara uklonivši 15.000 automobilskih olupina iz nacionalnih parkova i parkova prirode što se savršeno uklopilo u poslovnu strategiju marke Renault u kojoj je zaštita okoliša i recikliranje jedan od najvećih prioriteta u proizvodnji automobila.

U prvih deset godina akcije “Očistimo Hrvatsku od auto-olupina” powered by Renault, u kojoj je Romeo promijenio brojne Renaultove modele, automobilski je otpad vađen iz hrvatskih rijeka (Zrmanja, Kupa, Sava), slapova (Zareški krovi), jezera (Baćinska jezera, Imotska jezera), podmorja (uvala Običaj, Lisičarka, Sv. Marija Magdalena), s planina (Medvednica, Papuk, Dinara, Velebit, Učka), iz spilja, s otoka (Mljet, Lastovo, Korčula, Vis, Hvar, Dugi otok, Ugljan, Krk, Lošinj), iz slavonske ravnice, sa zagorskih i žumberačkih brega. Sve navedene akcije rezultirale su osnivanjem udruge „Zelene stope“ kako bi olakšali korake budućim generacijama u nastojanju zaštite okoliša.

Renault je na svjetskoj razini ovu vrijednu ekološku akciju proglasio najboljim komunikacijskim projektom u svijetu 2007. g., a akcija je 2005. godine nagrađena Velebitskom degenijom kao najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša u Hrvatskoj.

Ove godine akcija je dobila novi zamah uključivanjem Radio Sljemena i pretvorila se u ekološko – edukativni projekt. Radio Sljeme i Udruga Zelene stope udružili su snage te osmislili ekološko – edukativni projekt koji se provodi od 21. ožujka do 20. lipnja 2014. godine s ciljem podizanja svijesti građana o pravilnom gospodarenju otpadom i važnosti zaštite okoliša. Projektom su predviđene dvije akcije čišćenja šuma Medvednice od automobilskih olupina i drugih otpada, radionice za djecu, javne akcije o načinima i skorim obavezama odvajanja otpada u kućanstvima uređenje parkovnih površina, obilježavanje 125. rođendana zagrebačkog Botaničkog vrta, Dana planeta Zemlje, Dana zaštite okoliša i drugo. U projekt „Svi na zeleno“ uključeni su i partneri, javna uprava i tvrtke, koji će pomoći u ostvarivanju vrijednih ciljeva ove hvalevrijedne akcije.

: Pogledajte ostala Renault vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club