05.10.2010.

Opel Corsa OPC: najsnažnija Corsa svih vremena

Od predstavljanja Corse OPC na tržištu 2007. godine, dosad je prodano 13.000 primjeraka. Njen privlačan stil prate izvanredne performanse turbomotora snage 141 kW/192 KS te sportsko podvozje testirano i fino podešeno na stazi Nürburgring Nordschleife.

OPC znači Opel Performance Center. Točnije, OPC pokazuje koliko ima sportskog potencijala i tehnološke stručnosti u Opelovim automobilima. OPC verzije pobuđuju osjećaje te predstavljaju varijante pojedinih modela s apsolutno vrhunskom voznom dinamikom.

opel astra opc

Ovaj iskaz dinamičnosti Corse utjelovljen je u automobilu robusnog, sportskog izgleda koji nudi pregršt snage uz 7,6% smanjenu potrošnju goriva te 9,5% smanjenu emisiju ugljičnog dioksida. Performanse nisu nimalo pogođene ovim promjenama. Manji računi za gorivo omogućit će vozačima Corse OPC da još duže uživaju u vožnji – doseg s jednim rezervoarom povećan je za čak 50 km. Ove godine je OPC-ov tim nadogradio i ponudu motora te poboljšao sustav upravljanja za bolji osjećaj pri vožnji.

Od 0 do 100 km/h u 7,2 sekunde

1.6-litarski (141 kW/192 KS) turbomotor u srcu Corse OPC katapultira je od 0 do 100 km/h u samo 7,2 sekunde stvarajući pritom pravi plimni val okretnog momenta koji donosi još impresivnije performanse. Ova je Corsa sa svojim specifičnim, vodećim u klasi momentom snage od 120 KS po litri jednostavno superučinkovita.

opel astra opc

Vršni okretni moment od 230 Nm postiže se u rasponu od 1.980 do 5.850 okretaja u minuti te se u trenu diže još više, na 266 Nm, automatskom funkcijom overboosta. Takva vučna snaga omogućuje izvanredne performanse. Primjerice, za prijelaz s 80 na 120 km/h u petoj brzini potrebno je samo 6,7 sekundi. Maksimalna brzina je 225 km/h, a šesterostupanjski mjenjač dio je standardne opreme.

Corsa OPC dorađena je kako bi bila još štedljivija. U kombiniranoj vožnji potrošnja je smanjena za 7,6% na 7,3 l/100 km. Emisija ugljičnog dioksida koja iznosi od 190 do 172 g/km smanjena je za 9,5%. Ova poboljšanja dobivena su optimizacijom kalibracije motora kako bi bio sukladan emisijskom standardu Euro 5. Na glavnu ploču s instrumentima dodana je posebna lampica koja pokazuje kada je optimalno prebaciti brzinu kao pomoć vozačima u optimizaciji potrošnje goriva.

opel astra opc

Unaprijeđeno upravljanje za bolju kontrolu

Inženjeri zaduženi za čitavu liniju OPC stalno unapređuju svoje proizvode, a sada su se fokusirali na upravljanje. Električni servo upravljač ugođen je tako da omogućuje vozaču precizniju kontrolu. Rudo na kojemu se nalazi zubna letva sada je obloženo materijalom koji smanjuje trenje te tako poboljšava osjet i preciznost prijenosa pokreta upravljača. Softver koji kontrolira elektromotor također je poboljšan te daje još više servo upravljanja i bolji prijenos okretnog momenta pri većim otklonima upravljača od središnje pozicije.

Zadivljujuć izgled

Temeljena isključivo na karoseriji trovratne Corse kupe-tipa, Corsa OPC dolazi s posebnim vizualnim elementima te specifičnim stilom prednjeg i stražnjeg dijela koji uključuje posebne otvore, skulpturalne bočne detalje te izražen stražnji krovni spojler. Ostali elementi karakteristični za liniju OPC kao što su retrovizori na vratima, trokraki aluminijski naplatci te stražnji difuzor s trokutastom ispušnom cijevi smještenom na sredini pojačavaju dojam snage i visokih performansi koji ostavlja ovaj automobil.

opel astra opc

Kabina je u istoj boji kao karoserija, što također pridonosi dojmu visokih performansi. Vrhunska školjkasta Recarova sportska sjedala s integriranim naslonom za glavu i bočnim zračnim jastucima pružaju optimalnu podršku i dolaze kao dio standardne opreme. Dio ambijenta koji asocira na vrhunski užitak u vožnji su i instrumenti s kromiranim obrubom i crvenim kazaljkama, središnja konzola u sjajnoj crnoj boji, spljošteni sportski kožni upravljač te aluminijske pedale.

: Pogledajte ostala Opel vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club