20.02.2014.

Novi motor za Opel ADAM

Godinu dana nakon predstavljanja Adam postaje dostupan s posve novim trocilindričnim turbo benzinskim motorom koji postavlja nove standarde - okretni moment pri niskom broju okretaja te izvanredna učinkovitost. Osim toga ovaj motor nove generacije bit će uparen s novom generacijom šesterostupanjskog ručnog mjenjača. Novi Adam biti će premijerno predstavljen na ovogodišnjem Ženevskom sajmu automobila (od 6. do 16. ožujka 2014.)

opel

Adam je prvi automobil iz Opelove ponude u koji će se ugrađivati novi, posve aluminijski benzinski motor 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo, razvijen u Njemačkoj, u Opelovu Međunarodnom tehničkom razvojnom centru u Rüsselsheimu. Ovaj džepni agregat dolazit će u dvije konfiguracije: sa 66 kW/90 KS i 85 kW/115 KS. Obje daju snažan okretni moment pri niskom broju okretaja konkretno 166 Nm pri samo 1800 okr./min. Baš kao dva 1,6-litarska srednje velika motora također nove generacije koje je Opel predstavio proteklih mjeseci (benzinski 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo i benzinski 1.6 CDTI), novi 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo osigurava nisku razinu buke i vibracija za trocilindrični motor. Verzija sa 66 kW/90 KS omogućuje Adamu-u prosječnu potrošnju od samo 4,3 litre/100 km uz emisiju ugljikova dioksida od samo 99 g/km (prema testnom postupku NEDC, preliminarni podaci). Među čimbenicima koji omogućuju veliku učinkovitost su izravno ubrizgavanje goriva, promjenljiv rad ventila, posve aluminijska konstrukcija kojom je smanjena masa cijelog sklopa i varijabilna vodena pumpa.

S Adam-ovim novim trocilindričnim motorom uparen je posve novi šesterostupanjski ručni mjenjač. Zahvaljujući kompaktnom dizajnu i masi suhog mjenjača bez ulja od samo 37 kg, on je oko 30% lakši od svojeg modela prethodnika. Novi mjenjač nudi kvalitetu mijenjanja stupnjeva prijenosa uz kratku putanju poluge i mali napor, a u njemu su implementirani brojni Opelovi inženjerski noviteti vezani uz prijenos. Među njima su korištenje zupčanika sa širokim i asimetrično rezanim zupcima te sinkronizatori s trima konusima za prvu/drugu brzinu i dvama za treću/četvrtu. Sinkronizirana je i brzina za vožnju unatrag. Taj će se novi mjenjač koji nudi laku promjenu stupnjeva prijenosa osim u Adam postupno ugrađivati i u druge Opelove modele.

Adam dolazi i s Opelovim informacijsko-multimedijskim sustavom Intellilink. Sustav je posve kompatibilan s najnovijim pametnim telefonima s operacijskim sustavom Android i Apple iOS. Nudi mogućnost povezivanja putem USB-a i Bluetootha, streaming zvuka, 7-inčni HD dodirni zaslon u boji i sedam zvučnika. IntelliLink nudi navigaciju putem aplikacije BringGo te aplikacije Stitcher i TuneIn.

opel

Prodaja ADAM-a opremljenih 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo motorom počinje krajem proljeća 2014., dok će proizvodnja početi u ljeto. Osim novog motora na Ženevskom sajmu automobila bit će predstavljene dodatne nove boje karoserije i uređenja unutrašnjosti.

: Pogledajte ostala Opel vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club