12.03.2014.

Nova sportska Opel Astra OPC Extreme

Opel Astra OPC Extreme koja će za šest dana biti premijerno predstavljena na Ženevskom sajmu automobila supersportski je automobil namijenjen cestovnoj vožnji. Razvijena je na stazi Nürburgring Nordschleife, jednoj od najizazovnijih trkaćih staza na svijetu, pokreće je 2-litarski turbo motor s više od 300 KS te je opremljena svim ključnim visokotehnološkim komponentama svojeg trkaćeg parnjaka – modela Opel Astra OPC Cup. Astra OPC Extreme razvijena je izravno iz Cup verzije te na cestu prenosi čistu trkaču tehnologiju.

opel

Ispod Extreme-ova poklopca motora od ugljičnih vlakana nalazit će se više od 300 KS. Njegov 2-litarski turbo benzinski motor s izravnim ubrizgavanjem i varijabilnim razvodom ventila najsnažniji je četverocilindrični motor koji je Opel ikad proizveo. Motor načinjen posve od aluminija uparen je s profinjenim šesterostupanjskim ručnim mjenjačem koji snagu na kotače prenosi pomoću prednjeg diferencijala s blokadom. Ovaj motor koji se već dokazao u utrkama u Astri OPC Extreme će imati lakši posao jer je Extreme 100 kg lakši od obične Astre OPC i to prvenstveno zahvaljujući komponentama izrađenim od ugljičnih vlakana.

Ugljična se vlakna zbog svoje male mase i velike čvrstoće redovito koriste za izradu bolida Formule, a sada su sastavni dio skoro cijelog Extreme-a. Ovaj ultralagani materijal iznimne čvrstoće korišten je za aerodinamički optimizirano stražnje krilo, difuzor, prednji spojler, poklopac motora, poprečne nosače ovjesa, pokrov motora, kompletne kotače, stražnji difuzor te krov. Naplatci izrađeni od ugljičnih vlakana 20 kilograma su lakši od aluminijskih izvedbi. Krov od ugljičnih vlakana lagan je poput pera: težak je samo 2,3 kg, za razliku do čeličnog krova koji ima 9,7 kg, i znatno snižava težište Astre Extreme. Blatobrani su načinjeni od aluminija i mase su svega 700 g svaki, za razliku od čelične izvedbe čija masa iznosi 2,1 kg.

opel

Smanjenje mase u ključnim područjima pridonosi agilnosti, ukupnoj upravljivosti i, naravno, omjeru snage i mase automobila. Stoga sportski Extreme u cestovnoj vožnji prolazi oštrim zavojima jednako zaigrano i brzo kao i njegov trkaći brat na utrci Nürburgring Endurance Championship (VLN). U Extreme model sa trkaćeg Cup automobila prenesen je Brembov šesteroklipni kočnički sustav s prednjim diskovima 370 mm. 19-inčne gume 245/35 sportskih performansi posebno su razvijene za Extreme i također imaju ključnu ulogu jer omogućuju gotovo jednako dobro držanje podloge kao gume trkaćeg automobila. Osim toga, podvozje (opruge/amortizeri) se može podešavati baš kao kod pravog trkaćeg automobila.

opel

U dizajnu kabine uklonjena su stražnja sjedala i montiran sigurnosni kavez za slučaj prevrtanja. Vozač i suvozač smješteni su u posebno dizajniranim Recaro sportskim sjedalima, a tu su i sigurnosni pojasevi sa šest točaka učvršćivanja tvrtke Schroth. Vozaču je ponuđen i taktilni užitak držanja vrhunskog upravljača prekrivenog brušenom kožom s ojačanjima od ugljičnih vlakana i žutim ukrasnim prošivima. Osnovne boje Opelova automobilističkog odjela odražavaju se i na drugim mjestima Astre OPC Extreme, npr. u ekskluzivno dizajniranom logotipu, sjajnom premazu na pragovima i donjem dijelu prednjeg spojlera. Višeslojni lak-premaz Astre OPC Extreme spojen je s detaljima u vidu visokokvalitetnih naljepnica kako bi se dobio trodimenzionalni efekt i dodatno naglasili čisti bridovi, jasne linije i sportske proporcije automobila.

Nakon predstavljanja u Ženevi Opel planira krenuti u serijsku proizvodnju Astre OPC Extreme u ograničenom broju primjeraka.

: Pogledajte ostala Opel vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club