07.02.2014.

Nova generacija motora u Opel Astri

Nakon debija u Zafiri Tourer novi tihi dizelski motor 1.6 CDTI sa 100 kW/136 KS i 320 Nm okretnog momenta sada je dostupan i u Opelovim velikoserijskim modelima Astra hatchback, sedan i Sports Tourer. Uz vrhunske performanse motor odlikuje i minimalna proizvodnja buke te potrošnja od samo 3,9 litara dizela na 100 km u NEDC (New European Driving Cycle/Novi europski vozni krug) testnoj normi.

opel

Ekonomičnija i čišća verzija ovog tihog turbo dizelskog motora s 81 kW/110 KS biti će predstavljena na Ženevskom sajmu automobila koji će se održati od 6. do 16. ožujka 2014. Prema NEDC normi taj motor troši tek 3,7 litara dizela na 100 km uz emisiju ugljikova dioksida od svega 97 g/km.

Opel Astra koju je njemački automobilistički časopis auto motor und sport proglasio najpouzdanijim kompaktnim automobilom od sada je dostupna s novim 1.6 CDTI motorom sa 100 kW/136 KS. Najnovija generacija turbo agregata načinjenog posve od aluminija u različitim verzijama snage postupno će zamijeniti motore zapremine 1,7 litara. Zahvaljujući optimiziranom dizajnu svojih komponenti, učinkovitom postupku izgaranja uz višestruko ubrzavanje i dodatnim akustičkim mjerama, taj je motor najbolji u klasi po buci i vibracijama. Njegovim snažnim i ekološki prihvatljivim performansama pridonosi i visokotlačni common rail sustav, te sustav za apsorpciju dušikovih oksida (sustav LNT, lean NOx trap). U kombinaciji s turbopunjačem s promjenljivom geometrijom turbine (VTG) koji omogućuje brz odziv, upravo su to ključni tehnički elementi novog motora.

Motor ima vršni okretni moment od 320 Nm, što je 7% više od prethodnog 1,7-litarskog modela sa 130 KS. Istovremeno je i smanjena potrošnja goriva i emisija ugljikova dioksida. Izvedba ovog motora sa 136 KS troši samo 3,9 litara dizela na 100 km u testnom postupku NEDC i emitira samo 104 g/km ugljikova dioksida, što je do 8% manje od 1,7-litarskog motora. Stoga ne iznenađuje da je u Njemačkoj Astra 1.6 CDTI dobila oznaku najveće energetske učinkovitosti A+. Sve to popraćeno je vrhunskim performansama i okretnim momentom pri malim brzinama okretaja: turbo agregat ubrzava Astru od 0 do 100 km/h za 10,3 sekunde (sedan: 10,1 s); za ubrzanje od 80 do 120 km/h u petoj brzini treba samo 9,2 sekunde (sedan: 9,1 s, Sports Tourer: 9,9 s). Najveća brzina je 200 km/h, a varijanta sedan može dosegnuti i 205 km/h.

Novi motor 1.6 CDTI za Astru dolazi zajedno s unaprijeđenim i poboljšanim šesterostupanjskim ručnim mjenjačem. Cijeli niz poboljšanja mjenjačkih komponenti i mehanizma kao i njihove integracije u vozilo doveo je do znatnog unaprjeđenja udobnosti. Zahvaljujući niskoj razini trenja sada je za mijenjanje stupnjeva prijenosa dovoljan minimalan napor, pa je mjenjač Astre 1.6 CDTI brži i precizniji, a mijenjanje brzina glatko.

ecotec

U Hrvatskoj je Astra hatchback 1.6 CDTI sa 100 kW/136 KS, Start/Stop sustavom i šesterostupanjskim ručnim mjenjačem dosuptna po cijeni od 139.370 kn i to u bogatom Enjoy Plus paketu opreme koji između ostalog sadrži i : dvozonsku automatsku klimu, Radio CD, sigurnosni paket (ABS, ESP, 6 zračnih jastuka), električni paket (el. pokretani prednji prozori i retrovizori), tempomat, senzor za kišu, kožni volan, putno računalo i svijetla za maglu.

: Pogledajte ostala Opel vozila :

Bookmark and Share







facebookyou-tube
oldtimer club