23.08.2013.

Nova Opel Monza

Izvana laganog, sportskog izgleda, a unutra jedinstvena projekcijska tehnologija u kombinaciji s prilagođenim mogućnostima povezivanja i modularnim dizajnom koji omogućuje vrhunske održive pogonske sustave – konceptna Opel Monza trendovska je i ultramoderna učinkovitost na četiri kotača. Ona je uzor nove generacije Opelovih automobila. Ovaj revolucionarni konceptni automobil bit će predstavljen svijetu na Međunarodnom sajmu automobila (IAA-u) u Frankfurtu koji će se održati od 12. do 22. rujna (dani za medije: 10. i 11. rujna), gdje će pokazati što se može očekivati od Opela u budućnosti.

Dizajn

Opel Monza već je imala svoju svjetsku premijeru na sajmu IAA davne 1977. godine. Bio je to veliki coupe sa šesterocilindričnim motorom koji je krasio savršeno uglađeni rad. Monza se proizvodila do 1986., nakon čega je dugo bila u elitnom društvu legendarnih modela. Nova konceptna Monza sada slijedi tragove guma svoje prethodnice: predivno oblikovan poklopac motora s prepoznatljivim središnjim izdignućem nastavlja tradiciju dizajna prednjeg dijela stare Monze uz prepoznatljiv Opelov nabor. Veliki usisnici zraka u obliku bumeranga ispred blatobrana upotpunjuju elegantnu kromiranu lajsnu na kojoj se ponosno ističe Opelov logotip.

opel monza

Konceptnom su Monzom dizajneri iz tima pod vodstvom Marka Adamsa predstavili novu interpretaciju skulpturalnog dizajna koji je prvi put proizveden s Insignijom. Prepoznatljive linije, vrlo precizan dizajn i savršeno glatki obrisi ostaju u temelju evoluirajuće dizajnerske filozofije nazvane „umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost“. No nova sportska privlačnost demonstracija je ukupne učinkovitosti tog vozila. „To je novi hrabri korak naprijed na našem putu prema budućnosti, no istovremeno pokazuje da smo uspostavili dosljedan dizajn kojemu su ljudi navikli vjerovati“, rekao je Mark Adams, voditelj Opelova dizajnerskog odjela.

Povezivost

Učinkovitost i povezivost glavni su fokusi prilikom razvoja nove generacije Opelovih modela, a konceptna Monza predstavlja fascinantan uvid u budući razvoj. Kad se jednom nađete iza volana, konceptna će vas Monza u trenu prebaciti u posve novi i jedinstven svijet instrumenata i informacijsko-multimedijskih sustava. I izvorna je Monza prije 35 godina bila puno ispred svog vremena – u kokpitu je imala digitalni zaslon.

opel monza

Konceptna Monza nastavlja s inovacijama svojom vrhunskom LED projekcijskom tehnologijom. Vozač više neće naići na uobičajene pojedinačne, odvojene monitore koji prikazuju različite informacije, nego će se naći ispred široke i skulpturalne nadzorne ploče koja se proteže od vrata do vrata i koristi se kao jedinstvena površina za projiciranje. Na njoj se prikazuju podaci i ukrasni elementi koje vozač može prilagođavati prema svojim potrebama, ukusu ili raspoloženju. Ukupno 18 LED projektora stvaraju kontinuiran i prilagodljiv višefunkcijski zaslon i to je svjetska premijera u automobilu.

opel monza

Ta je tehnologija, već poznata iz područja organizacije raznih događanja, izazvala senzaciju na velikim priredbama poput proslave jubileja vladavine britanske kraljice Elizabete, no Opelovi su se dizajneri prvi dosjetili implementirati je u osobni automobil. 3D grafika je impresivna i sadrži sve važne funkcije od detaljnih podataka o vozilu i vozaču preko Interneta i drugih komunikacijskih opcija do ukrasnih elemenata. Područja na kojemu se prikazuju informacije i pozadina mogu se zasebno konfigurirati, a njima se upravlja putem govornih naredbi i kontrola na upravljaču.

Fleksibilnost

Konceptna Monza temelji se na modularnom dizajnu radi omogućivanja najveće moguće fleksibilnosti prilikom odabira pogonskog sustava. S njom se može koristiti bilo koji zamislivi održivi pogonski sustav temeljen na daljnjoj elektrifikaciji automobila. Konceptnu Monzu koja će biti izložena na Frankfurtskom sajmu inženjeri su opremili električnim pogonom sa sustavom za produljenje dosega koji za gorivo koristi CNG – komprimirani prirodni plin (Compressed Natural Gas), što predstavlja daljnju nadogradnju tehnologije prvotno predstavljene s Amperom.

opel monza

Nova generacija trocilindričnog 1.0 SIDI turbo motora, koji će također biti prvi put predstavljen na IAA-u, preuzela je zadatak sustava za produljenje dosega. No to radi pomoću prirodnog plina, a ne benzina, dodatno smanjujući emisiju CO2 . Ovim vizionarskim pristupom Opel nastavlja spajati potencijal električnog pogona s prednostima motora s unutrašnjim izgaranjem.

: Pogledajte ostala Opel vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club