19.03.2010.

Nova Opel Corsa

Nova ponuda Corsi pomlađena je kako bi pružila više snage i uživanja u vožnji uz manju potrošnju goriva. Opelovi inženjeri napravili su neke promjene na Corsi predstavivši novu ponudu motora sa smanjenom potrošnjom goriva i do 13 posto, značajnim unapređenjima podvozja te novom kalibracijom upravljača.

Corsa dolazi u dvije različite karoserijske izvedbe: trovratnoj nalik na kupe i peterovratnoj namijenjenoj obiteljima. U kabini Corsa i dalje nudi jedan od najprostranijih i najprivlačnijih interijera u klasi. Posve u skladu s Opelovom filozofijom, također je prepuna inovativnih tehnologija po povoljnim cijenama, uključujući halogena prilagodljiva prednja svjetla (AFL), grijano kolo upravljača, aktivni prednji nasloni za glavu, pomoć pri kretanju na nagibu, panoramski krov ili integrirani nosač za bicikle FlexFix koji je jedinstven za Opel.

nova opel corsa

Ponuda pogonskih sustava sastoji se od velikog broja benzinskih motora, od 1-litarskog s trima cilindrima (48 kW/65 KS) s dna ponude do 1,6-litarskog kod Corse OPC (141 kW/192 KS). Na dizelskoj strani različite verzije 1.3 i 1.7 CDTI motora nude snagu od 55 kW/75 KS do 96 kW/130 KS, svi s potrošnjom ispod 5 litara na 100 km. Corsa ecoFLEX 1.3 l CDTI nudi iznimno malu emisiju ugljičnog dioksida od samo 98 g/km za trovratnu, odnosno 99 g/km za peterovratnu varijantu. Svi benzinski motori kao i novi 1.7 CDTI dizelski sukladni su s emisijskim standardom Euro 5.

Najpopularniji benzinski motori – 1.0, 1.2 i 1.4-litarski s ručnim i automatskim Easytronic prijenosom – nude potrošnju goriva u kombiniranom krugu između 5 i 5,5 l/100 km i emisiju ugljičnog dioksida od 117 do 129 g/km s ručnim mjenjačem. Uz prosječnu potrošnju goriva samo 5 l/100 km i 117 g/km ugljičnog dioksida, Corsa 1.0 je najčišći od svih benzinskih motora u svojem segmentu. Motor zapremine 1.4 litre dolazi u dvije varijante, 64 kW/87 KS i 74 kW/100 KS, i u svojoj je najsnažnijoj verziji opremljen posve automatskim mjenjačem. Twinport motori zapremine 1.2 i 1.4 litre sada dolaze s dvostrukom fazom radilice kako bi se omogućio promjenjiv rad ventila na ispušnoj i usisnoj strani te još učinkovitije prozračivanje.

nova opel corsa

Ostale mjere koje pridonose smanjenju potrošnje za sve benzinske motore uključuju uljne pumpe s niskom razinom trenja, poboljšani termostat te indikator koji pokazuje kada treba prebaciti u višu brzinu kako bi se optimizirala potrošnja goriva.

1.3 CDTI motor također je poboljšan, čineći Corsu ecoFLEX modelom s iznimno niskom emisijom ugljičnog dioksida od samo 98 g/km za trovratnu varijantu, 99 g/km za peterovratnu. Corsa ecoFLEX je Opelov automobil s najnižom emisijom, a opet ima 27 posto više snage i 10 posto učinkovitiju potrošnju goriva. Dizelski filtar za čestice čađe i indikator za ubacivanje u višu brzinu dolaze kao dio standardne opreme.

Dizelski motor s vrha ponude, 1.7 CDTI, sada nudi još više snage i okretnog momenta – čak 96 kW/130 KS i 300 Nm – kao i 9-postotno smanjenje emisije ugljičnog dioksida i potrošnje goriva, na 118 g/km i 4.5 l/100 km.

nova opel corsa

Opelovi stručnjaci za podvozje unaprijedili su sve važne komponente ovjesa i upravljačkog sustava. Amortizeri, opruge, stražnja osovina, servo upravljač i njegov kalibracijski softver su optimizirani. Sve se promjene odnose na varijante Essentia, Enjoy i Cosmo, dok su verzije opremljene sportskim podvozjem Sport, GSi i ecoFLEX profitirale zahvaljujući dodatnim poboljšanjima na stražnjoj osovini i upravljaču. Corsa OPC preuzela je promjene na upravljačkom sustavu.

Corsa je vrlo popularan izbor u cijeloj Europi te na nju otpada oko 30% ukupne prodaje Opela/Vauxhalla.

: Pogledajte ostala Opel vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club