24.03.2011.

Sigurnosti automobila u budućnosti

Dok potpuno novi Ford Focus ne prestaje podjednako impresionirati i novinare i kupce svojim vodećim, autonomnim sustavima za pomoć vozaču, kao što je primjerice sustav zaustavljanja, zadržavanje u prometnom traku, prepoznavanje prometnih znakova i uočavanje vozila u mrtvom kutu ( Active City Stop, Active City Stop, Lane Keeping Assistance, Traffic Sign Recognition i Blind Spot Detection), istraživači u Fordu ne počivaju na lovorikama.

ford

Budućnost sigurnosti u vozilima nadovezat će se na inovativne opcije koje već sada nalazimo u potpuno novom Focusu, no rasti će i upotreba komunikacije vozilo-infrastruktura (V2I) i vozilo-vozilo (V2V), nešto što Ford već pokazuje sa svojim “pametnim raskrižjem” koje je postavljeno u blizini Fordovog Centra za Istraživanje i Inovacije u Dearbornu u državi Michigan u SAD-u.

Pametno raskrižje komunicira s posebno opremljenim test vozilom kako bi upozorilo vozače na moguću opasnost u prometu, primjerice mogući prolazak vozila kroz crveno svijetlo. Raskrižje je opremljeno tehnologijom koja nadgleda status svjetlosnih signala na semaforu, GPS podatke i digitalne mape kako bi se procijenila opasnost i tada šalje informacije vozilima.

Po primitku informacije, sustav za izbjegavanje sudara u vozilu može odrediti da li će automobil sigurno prijeći raskrižje ili treba stati prije nego što do njega uopće dođe. Ukoliko sustav procijeni da treba stati, a vozač ne smanjuje brzinu dovoljno brzo, sustav šalje vizualne i zvučne signale vozaču pružajući vozaču ono ključno “treće oko” u slučaju opasnosti na raskrižjima.

ford

U Europi, Fordov odjel za Istraživanja & Inženjering također pridonosi različitim istraživačkim projektima u suradnji s ostalim proizvođačima originalne opreme (OEM), dobavljačima, institutima za istraživanja i vladama kako bi razvili inovativna rješenja za sigurnost pomoću kojih će se ostvariti komunikacija V2I i V2V. Ključni dio toga je “Sigurna i Inteligentna Mobilnost – njemački terenski projekt (simTD)’, koji će se provoditi tijekom 2012.godine u okolici Frankfurta na Maini u Njemačkoj i sadržavat će 400 vozila oblikovanih u svrhu procjene izvedivosti i raspon bežičnih sustava u stvarnom okolišu.

“Za projekt simTD, 100 vozača aktivno prikuplja podatke ispunjavajući zadane zadatke u vožnji, a 300 vozača pasivno prikuplja podatke vozeći se svojim uobičajenim putem,” rekao je Christian Ress, tehnički ekspert za povezivost pri Fordovom europskom centru za istraživanja i napredni inženjeringu. “Projekt bežičnog vozila uzima u obzir opasnosti i upozorenja za sudar kao i informaciju u stvarnom vremenu uključujući semafore i podatke o prometnim znakovima. Ciljevi projekta simTD su povećati sigurnost na cestama i prometnu učinkovitost, te pripremiti teren za punu primjenu sustava V2V i V2I u Europi.”

Ford ujedno i doprinosi harmonizaciji i standardizaciji bežične komunikacije i aplikacija u okviru projekta ‘DRIVE C2X’ koji su-financira EC. DRIVE C2X je akronim za ‘DRIVing implementation and Evaluation of C2X communication technology in Europe’.

Pametno raskrižje u Dearbornu koje funkcionira u potpunosti je, jasno, tek početak Fordovog pristupa sigurnosti u budućnosti. Postoje izazovi budući da uspješna primjena kooperativnih sustava može biti učinkovita samo ako vozila koriste sličnu opremu i “govore istim jezikom”.

ford

Čini se kao znanstvena fantastika da prometni znakovi šalju poruke vozilima, a vozila međusobno razgovaraju, međutim u Fordu vjeruju da je to budućnost ne samo za sigurnost nego i za smanjenje zagušenja u prometu bez obzira gdje se nalazite u svijetu.

: Pogledajte ostala Ford vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club